blog

Fooi

Hotel 1165

Een donkere serveerster werd recent in de Verenigde Staten overladen met steunbetuigingen omdat ze een racistisch briefje toegestopt had gekregen in plaats van een fooi. Twee gasten schreven ‘geweldige bediening, maar geef geen fooi aan zwarte mensen’ op hun rekening. Geen verzonnen verhaal, maar – in
2017 – echt gebeurd. Het geven van fooi is gebruikelijk in de VS, waar bedienend personeel in restaurants vaak erg slecht betaald krijgt.

Fooi

De serveerster heeft uiteindelijk meer overgehouden aan de nare ervaring: veel vaste gasten kwamen langs om haar een knuffel of extra fooi te geven, vertelde haar baas. Uiteraard veroorzaakte de fooienactie ophef, vanwege de discriminatie die hieruit sprak. Maar hoe werkt het systeem van belonen in Amerika eigenlijk? Daar liggen de lonen in de horeca nog een stuk lager dan in ons land. Dat komt omdat men daar de fooi zelf mag houden en ook als concrete aanvulling op het loon ziet. De ‘Amerikaanse smile’ is dus niet altijd oprecht, maar is zo groot omdat men afhankelijk is van hoe fijn jij het als gast hebt gehad.

Hoogte tip

Het wordt in Amerika steeds gebruikelijk om als medewerker in de bediening onder de bon al een fooibedrag in te vullen, zodat de gast niet meer hoeft na te denken over de hoogte van de tip. Tijdens mijn recente reis naar Amerika was de service dermate slecht in een restaurant dat ik géén fooi heb gegeven. Ik werd er nog net niet uitgegooid, maar ik hoefde toch zeker niet lang meer te blijven.

Discussie

Nu weet ik dat de discussie over het geven van fooien in Nederland gevoelig ligt. Wij hebben immers een belastingdienst op de loer liggen die de geringe gift voor gedane moeite graag ziet als verkapt loon en er dus belasting over wil heffen. We weten allemaal dat er wel fooi ontvangen wordt, maar dat doen we nu een beetje in het geniep. Hoe strenger de regels, hoe minder regulering vanuit de werkgever plaatsvindt. Dat zorgt ervoor dat het risico bestaat dat wij ook hier naar een Amerikaans systeem gaan: mensen die fooi zelf mogen houden, lopen harder en lachen meer dan mensen die de fooi niet mogen houden…

Belasten fooi

Dat moeten we toch niet willen? Ik pleit dus voor het feit dat de belastingdienst zich met andere zaken gaat bezighouden dan met het belasten van fooi. Dat zorgt ervoor dat fooi gewoon lekker in een grote fooienpot gestopt kan worden en verdeeld kan worden onder alle medewerkers, juist ook de medewerkers die niet in het punt van aanval staan, maar het broodnodige back of house-werk doen!

Erik-Jan Ginjaar,
directeur Postillion Hotels Nederland

Reageer op dit artikel