fotoreportage

Horecainterieur: Boutiquehotel Staat in Haarlem

Hotel 1113

Boutiquehotel Staats en het bijbehorende restaurant De Ripper in Haarlem zijn zowel horecabedrijf als levend(ig) visitekaartje. Ontwerpbureau Estida tekende voor het interieur, directeur Michel Ruijgrok is ook mede-eigenaar. ‘Nu kunnen we de dialoog aangaan met onze klanten. Kijk, zo kan het ook.’

Horecainterieur: Boutiquehotel Staat in Haarlem
HAARLEM, 21 sept 2017: Boutiquehotel Staats en restaurant Ripper. © 2017 Sebastiaan Rozendaal

Hij liep er vaak tegenaan. Een pracht van een ontwerp gemaakt. Naar de wensen van de klant maar ook met hier en daar wat ‘edgy’ details die voor het extra stukje onderscheid zouden gaan zorgen. Maar dan durfde de opdrachtgever juist die extra’s toch niet aan. Bleef liever veilig tussen de lijntjes. ‘Een ontwerp is uiteindelijk toch altijd een kwestie van compromissen sluiten.’ Geen wonder dus dat bij Estida-directeur en designer Michel Ruijgrok al langer de wens leefde om een eigen vlaggenschip te creëren. Waar hij voor wat betreft design ‘los’ zou kunnen gaan, om zo een visitekaartje te maken voor zijn ontwerpbureau. Voortaan kan hij klanten meenemen naar zijn eigen bedrijf Staats en daar laten zien wat er op designgebied ook mogelijk is.

Staats heeft 21 unieke designkamers

Claudia van den Berg werkte al jaren bij Estida, volgde ooit de Haagse Hotelschool, deed de nodige horeca-ervaring op in het buitenland en had al langere tijd de wens om zelfstandig te gaan ondernemen in de horeca. Zo kwamen beide ideeën samen in één concreet plan. Het resultaat daarvan ging op 5 augustus open. Boutiquehotel Staats met 21 unieke designkamers en het inpandige restaurant De Ripper. Dit alles gerealiseerd in een voormalig schoolgebouw aan de rand van het attractieve Haarlemse stadscentrum. Van den Berg is mede-eigenaar en als managing director verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken.

Restaurant De Ripper

Restaurant De Ripper is een bekende naam in Haarlem. Het restaurant bestaat al bijna dertig jaar. Jongeren die door diverse problemen in het reguliere onderwijs zijn uitgevallen worden er op weg geholpen. Bij De Ripper worden ze opgeleid tot kok of gastheer/-vrouw en zo krijgen ze een maatschappelijk duwtje in de rug. Ze worden in hun dagelijks werk begeleid door zeven leermeesters. Het restaurant is gevestigd in een oud schoolgebouw uit de 19e eeuw. Ruijgrok woont op een steenworp afstand van de zaak en kwam er al geregeld.

Prijzen beginnen bij €150 euro per nacht

Drie jaar geleden ging hij het gesprek aan met de pandeigenaar. Of het niet mogelijk zou zijn in het andere deel van het forse pand een hotel te beginnen? Daar ziet de eigenaar wel wat in. Hij zet de bestemmingswijziging in gang, maar dan blijkt dat de buurt bezwaren heeft tegen het initiatief. Als uiteindelijk de Hoge Raad zich positief uitspreekt, wordt de draad weer opgepakt en zijn de plannen voor een eigen, zelf ontworpen horecabedrijf definitief. Voor het restaurant wordt een nieuw interieur bedacht en in de rest van het pand worden één voor één de kamers ingetekend. In grootte en luxeniveau zijn ze verschillend. De prijzen variëren, maar beginnen bij €150 per nacht.

Eerst Ripper dan Staats

‘De tijd heeft niet tegen ons gewerkt’, blikt Ruijgrok terug op de periode die zo’n drie jaar duurde. ‘De financiering ging nu best makkelijk en ook de markt staat er beter voor dan toen.’ Omdat het bedrijfsplan ook inhoudt dat een aantal leveranciers zijn bijdrage levert, blijkt ook dat met de huidige economie goed mogelijk.
Eerst wordt De Ripper aangepakt. Omdat dit een leerbedrijf is, mogen de bedrijfsactiviteiten niet te lang stil liggen. In korte tijd wordt de keuken open gemaakt, een nieuwe bar geplaatst en de indeling aangepakt. Zo wordt een deel van de tafels en stoelen op een verhoging geplaatst. Kortom, het gaat volledig op de schop. Hierna worden de kamers gerealiseerd.

Zowel klant met wensen als uitvoerder van het project

Anders dan in een normale situatie zijn Ruijgrok en Van den Berg nu zelf zowel klant met wensen als uitvoerder van het project. ‘Michel heeft veel met zichzelf gebrainstormd’, zegt Van den Berg. Iedere kamer is apart ontworpen. Ruijgrok kan voor de inrichting deels putten uit de vintage voorraad die hij in de loop der jaren verzamelde. Zo worden de kamers een mix van modern en strak design, gecombineerd met design klassiekers en unieke elementen. Veel oude linnenkasten bijvoorbeeld. Of schilderijtjes.

Rauwheid met allure in Staats

Ruijgrok zegt dat er in het hele pand duidelijk wordt welke vorm van design hem aanspreekt. ‘Een soort rauwheid vind ik sowieso leuk. Maar wel rauwheid met allure.’ Tijdens een rondgang door het hotel wijst hij op meerdere elementen die deze visie kenmerken. Een keurig gestucte muur, maar de oude bakstenen er onder zijn deels nog wel zichtbaar. Hoge plafonds die lang aan het oog waren onttrokken door een verlaging zijn nu weer zichtbaar gemaakt, net als stalen balken die het pand hier en daar ondersteunen. ‘Hierdoor voel je de oude sfeer van het pand nog.’

Rafelrandje

Volgens de topdesigner was de algemene trend de laatste jaren vooral te kenmerken als ‘industrieel’. Nu mogen ontwerpen weer meer luxe en sfeer uitstralen. ‘Hier zie je duidelijk wel die luxe, maar dus ook met een rafelrand. Maar sowieso het leuke aan deze tijd is, alles kan zo’n beetje.’
Afgelopen zomer ging het hotel met bijbehorend restaurant open. ‘De reacties van de gasten die er tot nu toe kwamen zijn lovend’, zegt Van den Berg. ‘Soms maken ze echt een vreugdedansje als ze hun kamerdeur open doen. Of ze vallen stil van verbazing.’ Ook hoopt de hotelier op feedback. Zo is in sommige kamers de douchecabine slechts af te sluiten met een glazen deur. ‘Als blijkt dat gasten toch behoefte hebben aan meer privacy, moeten we wellicht iets met gordijnen gaan doen.’

Opbouwfase

Het zakenduo benadrukt dat hun bedrijf nu nog volop in de opbouwfase zit. Zo is het restaurant – dat ook de functie van ontbijtruimte heeft – nu nog maar vier avonden in de week geopend. Dat mag groeien. Lunchen is mogelijk, maar wel op afspraak. Met een goede organisatie moet de zaak ook hiervoor straks meer dagen in de week geopend zijn. Hoewel beiden eigenaar zijn, zegt Ruijgrok nu het hotel open is vooral de rol van adviseur te hebben. Van den Berg voelt zich in haar nieuwe rol als hotelier inmiddels als een vis in het water. ‘Dit geeft zo veel voldoening. We willen ook meer zijn dan een mooi hotel. Oprechte persoonlijke aandacht bieden voor iedere gast, daar ga ik voor.’

Weten wat de trends in design en concepten zijn? Download hier gratis dé trends voor 2018.

Foto's

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels