nieuws

‘Hoteldip door Holloway-zaak valt mee

Hotel

Het negatieve effect van de zaak Natalee Holloway op het imago van Aruba als toeristische bestemming, is al grotendeels voorbij. Dat beweert voorzitter Rob Smith van de Arubaanse hotel- en toeristenorganisatie Ahata. De Arbubaanse premier Nelson Oduber zei eerder voor een grote toeristische dip te vrezen.

‘Hoteldip door Holloway-zaak valt mee

‘Van grotere invloed zijn de gevolgen van de zwakke Amerikaanse economie op het toerisme. Als kortetermijnbestemming zal Aruba het goed blijven doen, maar we vrezen voor de zomer wanneer gewoonlijk de Amerikaanse middenklasse hier voor langere tijd komt’, aldus Smith.

De Arubaanse premier Nelson Oduber zei begin van de week tegen journalisten dat Aruba miljoenen dollars schade lijdt door de zaak. Volgens Smith is dat verleden tijd. ‘In 2005 verloren we maximaal zes punten op de schaal die we hanteren voor de opbrengsten uit het toerisme. Elk punt minder kost de economie naar schatting 25 miljoen gulden (bijna 10 miljoen euro). Maar vergeleken met de regio deden we het zelfs toen aardig.’

De Arubaanse toeristenbranche beschouwt de Natalee Holloway-zaak ook niet als de belangrijkste factor voor een terugloop van het aantal toeristen in 2005. Het toerismecijfer steeg de eerste helft van dat jaar naar een hoogtepunt maar liep aan het einde sterk terug, juist nadat Natalee werd vermist. Als belangrijkere oorzaken werden echter genoemd de hoge olieprijs, weinig hotelkamers door renovaties (enkele hotels waren dicht) en orkanen.

Reageer op dit artikel