nieuws

Crisis kost horeca 20.000 banen

Hotel

De economische crisis kost de horeca 20.000 banen. Dat is bijna 7 procent van de totale arbeidsgelegenheid in hotels, restaurants en cafés. Dat blijkt uit het rapport ‘Sectoren in stress’, waarin een analyse wordt gegeven over de gevolgen van de kredietcrisis voor de sectoren in ons land.

Crisis kost horeca 20.000 banen

In het rapport staat te lezen dat circa 20.000 banen van de 300.000 in de hele horeca (bijna 7 procent) naar verwachting zullen verdwijnen om te recessie het hoofd te bieden. Hoe de verdeling tussen hotels, restaurant en cafés is, durven de analisten niet te voorspellen. Wel meldt het rapport dat de meeste ontslagen zullen vallen bij restaurants en cafés.

Het rapport meldt verder dat de prijzen in hotels verder gaan dalen. Verder gaan hotels door dalende omzetten investeringsplannen uitstellen. Dat geldt vooral voor middelgrote hotels, terwijl opkomende hotelketens onverminderd doorgaan met investeren.

Restaurants krijgen volgens het rapport meer als van druk op schuldverplichtingen. Dit omdat restaurants veelal te maken hebben met geringe financiële veerkracht. Daarnaast spelen teruglopende bedrijfsresultaten een rol.

Reageer op dit artikel