nieuws

Hotelaanslagen Jakarta eisen negen levens

Hotel

Zeker negen mensen zijn vrijdag gedood door twee aanslagen op het Marriott Hotel en Ritz Carlton Kuningan Hotel in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Ruim vijftig mensen raakten gewond. Onder de gewonden zijn drie Nederlanders. Twee van de Nederlanders zijn zwaargewond.

Hotelaanslagen Jakarta eisen negen levens

Twee Nederlanders zijn op zakenreis in Indonesië. De derde Nederlandse gewonde woont in het Aziatische land. De drie zijn in ziekenhuizen opgenomen, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een politiewoordvoerder zei tegen de Indonesische krant The Jakarta Post dat er zes doden vielen in het Marriott Hotel. In het Ritz-Carlton vielen twee doden. Een derde persoon overleed in een ziekenhuis.

Volgens Theo Sambuaga, hoofd van een parlementaire commissie belast met veiligheidszaken, is een van de negen doden een zelfmoordenaar. Verder is onder de doden zeker een buitenlander. Het gaat om een Nieuw-Zeelander.

De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono sprak van een terreuractie. Hij stelde dat door de aanslagen de veiligheidssituatie in Indonesië in het geding komt.

Putra Darmawan, een kelner in het Ritz Carlton, was een van de personen die gewond raakte door de terreuracties. ‘Ik was aan het werk in het restaurant en ik weet niet wat er gebeurde”, aldus Darmawan. ,,Er was een explosie en het werd donker.’

De 32-jarige winkelmedewerker Syarif zei dat hij veel gewonde buitenlanders na de aanslagen zag. ‘Hun gezichten en lichamen waren met bloed bedekt’, aldus Syarif.

De explosievenopruimingsdienst in Indonesië vond vrijdag ook nog een nog niet geëxplodeerde bom in het Marriott Hotel. Verder werd een winkelcentrum in de Indonesische hoofdstad opgeschrikt door een explosie. Die zou niet zijn veroorzaakt door een een bom, maar door een defecte accu.

Manchester United weet nog niet of het maandag in Jakarta tegen een All Star-team uit Indonesië wil voetballen. De Engelse club twijfelt over het vriendschappelijke duel na de aanslagen. De Engelse werkgever van doelman Edwin van der Sar speelt een aantal lucratieve oefenduels in Azië. Het duel in Jakarta is al weken uitverkocht.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is nog niet opgeëist. Als mogelijke dader wordt terreurorganisatie Jemaah Islamiya (JI) genoemd. De radicaalislamitische groep was in 2002 verantwoordelijk voor bomaanslagen op uitgaansgelegenheden op het Indonesische eiland Bali, die meer dan tweehonderd mensen het leven kostten. In augustus 2003 pleegde JI een aanslag op het Marriott Hotel in Jakarta. Daardoor kwamen twaalf mensen om het leven. De laatste vier jaar pleegde JI geen aanslagen in Indonesië, die grote aantallen slachtoffers eisten.

Reageer op dit artikel