nieuws

Meer overnachtingen aan Nederlandse kust

Hotel

Buitenlandse toeristen hebben de eerste vier maanden van dit jaar vaker overnacht aan de Nederlandse kust. De toegenomen belangstelling voor de badplaatsen komt vooral voor rekening van Duitse gasten.

Meer overnachtingen aan Nederlandse kust

Vorig jaar verbleven in de eerste vier maanden in totaal 349 duizend buitenlandse toeristen aan de kust. Dit jaar waren dat er van januari tot en met april 356 duizend. Dat komt neer op een stijging van 2,2 procent.

Deze cijfers zijn van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC). Ook Nederlanders wisten het strand begin dit jaar vaker te vinden. Cijfers van het CBS wijzen uit dat in de eerste vier maanden van het jaar drie procent meer Nederlanders een overnachting boekten aan de kust dan in dezelfde periode vorig jaar.

Zakelijk bezoek

‘Bij deze cijfers zit echter het zakelijke bezoek ook inbegrepen, zoals congressen in Noordwijk’, zegt een woordvoerder van het NBTC. ‘De stijging van het kustbezoek komt tijdens de crisis vast niet alleen op het conto van zakenmensen.’

De toename van het aantal Duitsers aan de kust komt wel door de crisis, vermoedt het NBTC. Zij gaan minder ver op vakantie en kiezen daarom vaker voor een bestemming dichtbij. ‘Dat geldt voor Nederlanders, maar ook voor toeristen in de ons omringende landen’, zegt een woordvoerder van het NBTC.

Buitenlandse kustbezoekers

Van de buitenlandse kustbezoekers zijn de Duitsers veruit in de meerderheid. In de eerste maanden van dit jaar was 58 procent van de buitenlandse kustbezoekers Duits. Daarna zijn de Belgen met zeventien procent de grootste groep. Van de overige bezoekers is het grootste deel Brits of Frans.

Reageer op dit artikel