nieuws

Amsterdam mist 1 miljoen toeristen

Hotel

Er komen dit jaar 1 miljoen toeristen minder naar Amsterdam. Reden: de tijdelijke sluiting van belangrijke musea in onze hoofdstad. Dit schaadt de lokale economie enorm.

Amsterdam mist 1 miljoen toeristen

Uit nieuw onderzoek van TNO blijkt dat het toerisme in Amsterdam terugzakt. ‘Dat heeft de stad voor een groot deel aan zichzelf te wijten,’ zegt Walter Manshanden van TNO. ‘De sluiting van grote musea scheelt de stad één miljoen toeristen per jaar.’

Normaal gesproken trekt Amsterdam zo’n 16 miljoen dagjesmensen en 4,5 miljoen toeristen die ook in de stad overnachten. In 2009 werden 8,5 miljoen overnachtingen geregistreerd.

De imagoschade die de stad opliep door de staking van de vuilophaaldiensten van afgelopen weken, is nog niet meegenomen in dit onderzoek.

In Amsterdam zijn het Stedelijk Museum, het Scheepvaartmuseum en het Rijksmuseum jaren geheel of gedeeltelijk gesloten. Amsterdam is, zo bleek al eerder, ook minder aantrekkelijk voor buitenlandse bedrijven. Op een belangrijke ranglijst viel de stad buiten de top-5.

Dit alles heeft effect op de lokale economie. Volgens TNO staat de positie van de Randstad onder druk, door het verlies aan toeristen en bedrijven, maar ook de geringe arbeidsproductiviteit.

De economie van de regio scoorde in 2008 nog goed, vooral doordat de kredietcrisis relatief laat effect sorteerde in Nederland. In 2009 raakte de Nederlandse economie in een diepe val.

Reageer op dit artikel