nieuws

Geen ‘dure’ hotels meer voor Henk Bleker

Hotel

CDA-staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken stopt in Nederland met het overnachten in ‘dure’ hotels. Dat heeft een woordvoerder laten weten als reactie op een door RTL Nieuws gepubliceerd overzicht van declaraties van de politieke vertegenwoordigers.

Dat meldt NU.nl. RTL Nieuws vroeg alle onkosten van de politieke vertegenwoordigers op. Daaruit blijkt dat staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken twee keer boekte in hotels in de hoofdstad en daarvoor in beide gevallen meer dan 300 euro betaalde.

Volgens een woordvoerder van Bleker bestaat er ‘geen directe noodzaak’ voor overnachtingen in dit type hotels als ook goedkopere overnachtingen mogelijk zijn. De zegsman geeft echter ook aan dat de staatssecretaris al meerdere malen heeft aangegeven dat hij in Nederland ‘niet in dit soort luxe hotels hoeft te zitten’.

Het artikel meldt verder dat in een van de gevallen voor een verblijf in de hoofdstad zou zijn gekozen, omdat Henk Bleker de avond ervoor en de ochtend erna in Amsterdam moest zijn voor respectievelijk een televisie- en een radio-optreden.

Fooien voor personeel declareren

Uit het door RTL Nieuws opgevraagde declaratieoverzicht blijkt dat de meeste bewindslieden voornamelijk kosten declareren voor zaken als vluchten, hotelovernachtingen en relatiegeschenken, aldus NU.nl.

Volgens RTL Nieuws heeft minister van Economische Zaken Maxime Verhagen tegen de regels in fooien die hij gaf aan horecapersoneel, gedeclareerd. Het ministerie antwoordde de omroep desgevraagd dat Verhagen voornemens was alle gedeclareerde fooien, ruim 100 euro, terug te betalen aan het ministerie.

Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken heeft volgens RTL overnacht in een bijzonder duur hotel in Berlijn. Hij betaalde 1795 euro voor één nacht. Het ministerie zegt dat dit was omdat de staatssecretaris de Koningin vergezelde, die ook in dat hotel verbleef.

Reageer op dit artikel