nieuws

China sluit Hilton vanwege drugs en prostitutie

Hotel

De binnenlandse veiligheiddienst van China heeft het bekende vijfsterrenhotel hotel van Hilton in Chongqing gesloten. Dit op verdenking van handel in drugs en illegale prostitutie in het hotel. Het is voor het eerst dat China een gerenommeerd internationaal hotelbedrijf sluit.

China sluit Hilton vanwege drugs en prostitutie

De politie heeft tijdens een inval op 21 juni 102 hotelgasten en medewerkers gearresteerd. Daarvan zitten er op dit moment nog 22 vast. Ook de hotelmanager wordt nog vastgehouden op verdenking van het toelaten van illegale activiteiten in het luxe hotel.

Het Hilton Hotel in Chongqing werd geopend in 2002 en wordt exploiteerd door Hilton Worldwide. Het hotel is eigendom van een lokaal bedrijf Kingrun Real Estate. Volgens bronnen in China is het vermoeden van Kingrun Real Estate nauwe banden heeft met de Chinese onderwereld.

Het is voor zover bekend voor het eerst dat in China een zo’n bekend internationaal hotel wordt gesloten. De sluiting is het gevolg van een strenger centraal beleid van de overheid uit Peking. Die wil hard optreden om de groeiende problematiek in China rondom drugs, prostitutie, gokken en afpersen de kop in te drukken.

De Chinese mafia schijnt steeds actiever te worden in de bovenwereld door winsten te herinvesteren in legale restaurants en hotels, die soms dienen als een denkmantel voor illegale praktijken. Op de website van hilton.com wordt de vestiging nog wel vermeld, maar het is niet mogelijk op kamers te reserveren.

Op populaire websites zoals www.ctrip.com en ander regionale boekingskanalen is het Hilton Chongqing niet meer te vinden. De problematiek rondom de sluiting van het Hilton in Chongqing is inmiddels landelijk nieuws in China en zorgt voor behoorlijk wat imagoschade.

Reageer op dit artikel