nieuws

Curaçao wil boycot hotelier Dekker

Hotel

Een overgroot deel van de politieke partijen in Curaçao heeft vrijdag de aanval geopend op de Nederlandse hotelier Jacob Gelt Dekker. De ondernemer heeft zich in een artikel ‘hoogst verwerpelijk, destructief en denigrerend’ uitgelaten over Curaçao, aldus de gezamenlijke partijen.

Curaçao wil boycot hotelier Dekker

De politici willen niet dat Gelt Dekker op wat voor wijze dan ook wordt betrokken bij de komst van de nieuwe minister van Koninkrijksrelaties Atzo Nicolaï. De opvolger van de afgetreden minister Alexander Pechtold brengt de volgende week een kennismakingsbezoek aan de Nederlandse Antillen.

Tegelijkertijd willen de politieke partijen dat de vermogende Nederlander, met huizen op Curaçao en in Amsterdam, New York en Key West (Florida), tot ‘persona non grata’ op het eiland wordt verklaard.

Gelt Dekker reageerde ontzet. Hij meende zaterdag dat ‘degenen die nu zo tekeer gaan alleen maar misdadigers kunnen zijn die bang zijn dat hun machtspositie en daarmee hun lucratieve zaakjes achteruit zullen gaan’. Hij zei dat misdaad, gebrek aan geschoolde arbeid en een slecht imago de groei van de economie op Curaçao vin de weg staan.

Gelt Dekker is eigenaar van Curaçaose hotels. Hij heeft eveneens het Curaçaose slavenmuseum opgericht. Verder is hij voorzitter van ChildRight, die opkomt voor de belangen van het kind.

Gelt Dekker laat zich al jaren kritisch uit over de bestuurders op het eiland. Hij schildert ze in de media regelmatig af als crimineel en incompetent, vinden de Curaçaose politici. Zij zijn het meest kwaad over een recente column van de Nederlander over Curaçao op Luchtvaartnieuws.nl. Volgens de partijen doet hij daarmee de situatie op het eiland en de bewoners daarvan geen goed.

Zij zijn bang dat het beeld dat Gelt Dekker schetst, schadelijk is voor mogelijke investeerders en het toerisme. Volgens de fracties van de grote Curaçaose partijen deelt Gelt Dekker ‘een onacceptabele trap uit aan de waardigheid van de Antilliaanse en Curaçaose bevolking’.

In een brief aan de Nederlandse vertegenwoordiger van de Nederlandse Antillen vragen ze voortaan geen bijeenkomsten meer te organiseren in een van de locaties van Gelt Dekker op het eiland.

Reageer op dit artikel