nieuws

Eerste evacués Haïti in Nederland aangekomen

Hotel

De eerste Nederlanders die de beving in Haïti overleefden, zijn zondag teruggekeerd. In de loop van de middag landde op vliegbasis Eindhoven een toestel van Defensie met daarin zes volwassenen. In de loop van de avond wordt in Brussel een tweede toestel verwacht met daarin drie Nederlandse overlevenden.

Eerste evacués Haïti in Nederland aangekomen

In het vliegtuig dat op Eindhoven landde, zaten ook zes Haïtiaanse adoptiekinderen tussen de drie en zeven jaar oud. Vijf van hen werden op het vliegveld opgehaald door hun Nederlandse adoptieouders. De zesde werd op de vlucht begeleid door zijn adoptiemoeder. Het zijn kinderen die dankzij bemiddeling van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) versneld naar Nederland mogen komen. De vlucht naar Brussel brengt zondagavond nog vijf adoptiekinderen naar Nederland.

Wereldkinderen en de Nederlandse Adoptie Stichting (NAS) vertrekken maandag met een gecharterd vliegtuig om de overige honderd adoptiekinderen uit Haïti op te halen die onder de speciale regeling van Hirsch Ballin vallen. Het vliegtuig dat maandagmiddag vanaf Schiphol vertrekt, neemt tientallen traumachirurgen, artsen en verpleegkundigen mee van diverse hulporganisaties die in Haïti gaan helpen.

Het aantal Nederlanders dat vermist wordt in Haïti is zondag gestegen tot 22. Aan de lijst van achttien namen van mensen die nog niet zijn gelokaliseerd na de beving van dinsdag zijn er vier toegevoegd. De twee mogelijk Nederlandse doden die zaterdag in het puin van een ingestort hotel in een voorstad van Port-au-Prince werden gevonden, zijn nog niet geïdentificeerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) gevraagd om DNA af te nemen bij familieleden van de mogelijk overleden Nederlanders.

De Nederlandse teams van Artsen zonder Grenzen (AZG) zijn ondertussen in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince 24 uur per dag aan het werk om de ,,enorme hoeveelheid” patiënten te behandelen. Ervaren medewerkers van AzG hebben gezegd dat ze nog nooit zoveel zware verwondingen hebben gezien. Amputaties en keizersneden krijgen voorrang in onder meer het Choscal-ziekenhuis, waar AzG naar uitweek nadat de aardbeving haar gebouwen in de wijk Martissant zwaar had beschadigd.

Doordat het vliegveld van Port-au-Prince onvoldoende capaciteit heeft om alle hulpvluchten te laten landen, moeten deze worden omgeleid. Daardoor is het moeilijk snel meer personeel en materiaal het land in te krijgen. De hulporganisatie wacht met smart op haar opblaasbare ziekenhuis. Voor het noodhospitaal, dat een oppervlak zo groot als een voetbalveld beslaat, is al wel een terrein gevonden waar het kan worden neergezet. De organisatie zoekt nog steeds naar andere locaties die ook als ziekenhuis ingericht kunnen worden.

Een groot aantal landelijke radiostations organiseert op korte termijn een gezamenlijke benefietactie voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Onder de noemer Radio 555 werken onder meer 3FM, Radio 538, Q-Music en Radio Veronica een dag lang samen om zoveel mogelijk geld voor het goede doel op te halen. Tot zaterdag was er op rekeningnummer 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) een bedrag van 3,3 miljoen euro binnengekomen.

Reageer op dit artikel