nieuws

Greenhuus: duurzaam hotelconcept

Hotel

Grote kans dat in Zeeland of Zuid-Holland binnenkort een eerste Greenhuus staat. Architect Kees van Wuyckhuyse is positief gestemd over gesprekken die onlangs in Middelharnis en Ouddorp zijn gevoerd.

Greenhuus: duurzaam hotelconcept

Een Greenhuus is een verplaatsbaar eco-lodge, dat volgens de initiatiefnemers volledig cradle-to-cradle gebouwd kan worden en duurzaam en maatschappelijk verantwoord (MVO) gefaciliteerd wordt. Omdat het zelfvoorzienend is in energie, afval en watervoorziening, kan het in principe overal staan.

Groene technieken

In zo’n Greenhuus zitten verschillende groene technieken. Door zonnepanelen, biogas en regenwater in te schakelen, moet het gebouw autarkisch, oftewel zelfvoorzienend, zijn. ‘En we zijn met energiebedrijf Delta bezig om te kijken wat zijn voor ons kunnen doen’, vertelt Van Wuyckhuyse.

Hotel

Het is de bedoeling dat een verzameling van Greenhuzen een hotel vormen. ‘Je moet het zien als een soort high-profile caravans. De huizen zijn namelijk verplaatsbaar. Maar het is onze bedoeling om er echte hotelfaciliteiten voor aan te bieden. Een vergelijking met een motel is daarom beter op zijn plaats.’

Bewust

De bezoeker van een Greenhuus moet na afloop onbewust milieubewuster zijn, is het streven van de initiatiefnemers. ‘Alles is spelenderwijs te monitoren. In elke Greenhuus is een iPad met speciale app geplaatst, die het gebruik van gas, water, warmte, licht en energie bijhoudt. En als de bezoeker thuiskomt, krijgt hij bijvoorbeeld een gepersonaliseerd magazine over energiegebruik in de brievenbus’, dagdroomt Van Wuyckhuyse. Want vooraleerst staat er nog geen Greenhuus, al waren de gesprekken in Middelharnis en Ouddorp wél positief. ‘En binnenkort gaan we praten met ondernemers in Ameland, terwijl er ook vanuit de Antillen al belangstelling is getoond.’

Reageer op dit artikel