nieuws

Groei hotellerie zet door

Hotel

Het aantal overnachtingen in Nederlandse hotels zal dit jaar verder toenemen. Voor dit en volgend jaar zal het omzetvolume naar verwachting met 2,5 procent stijgen. Dit stelt het economisch bureau van ING in het dinsdag verschenen kwartaalbericht Horeca.

Groei hotellerie zet door

Vooral Amsterdam kent een toenemend aandeel in de hotelovernachtingen. De oude binnenstad, de vele musea en het uitgaansleven blijven aantrekkingskracht op toeristen uit binnen- en buitenland uitoefenen. De ruim 3,5 miljoen zakelijke overnachtingen in Amsterdam dragen ook bij aan het succes van de Amsterdamse hoteliers.

De omzetverwachting voor de horeca als geheel is voor dit jaar licht naar boven bijgesteld. De goede weersomstandigheden in de eerste helft van het jaar gaven een tijdelijke impuls aan de bestedingen. Bovendien kan de horeca profiteren van gestegen uitgaven van een toenemend aantal buitenlandse toeristen. Het omzetvolume, het totaal aantal geserveerde hapjes en drankjes, zal volgens ING dit jaar naar verwachting met 2 procent toenemen.

ING spreekt van een geringe verbetering nu Nederlandse consumenten voorlopig nog de hand op de knip houden. Onzekerheid over de ontwikkeling van de economie en de huizenmarkt dragen ertoe bij dat mensen minder besteden. Doordat dit jaar de prijzen naar verwachting sterker stijgen dan de lonen, komt daarnaast de koopkracht onder druk te staan, aldus het kwartaalbericht.

Door de mooie weersomstandigheden nam het horecabezoek in de eerste helft van het jaar onverwacht toe. Maar omdat het weer in juli en augustus omsloeg, zal het derde kwartaal minder goed uitpakken voor de horeca, verwacht ING. ‘Juist deze zomermaanden zijn voor veel horecagelegenheden van groot belang om een positief bedrijfsresultaat te realiseren en een buffer op te bouwen voor mindere maanden.’

Reageer op dit artikel