nieuws

Hazen (KHN): ‘Financiële crisis raakt hotellerie

Hotel

De actuele financiële crisis raakt de hotellerie in ons land. De bezettingsgraad groeit niet door en banken gaan meer rente berekenen op geleend geld. Van onrust is nog geen sprake, maar hotels moeten zeer alert zijn. Dat zegt Frans Hazen, sectorvoorzitter Hotels van Koninklijk Horeca Nederland (KHN).

Hazen (KHN): ‘Financiële crisis raakt hotellerie

‘We zijn de laatste jaren verwend met lage rentepercentages. Mijn bankier voorspelt dat de lucratieve producten van banken afnemen. Je moet rekening houden met een toename van rente op geleend geld’.

Hazen zegt dat een van de gevolgen van duurder geleend geld is dat er minder bedrijven worden aangekocht. ‘De horeca is een cyclische bedrijfstak. Het risico om hierin geld te stoppen neemt toe. Dus gaat de rente omhoog en dit kan remmend werken’.

Ongeremde hebzucht

De hotelvoorman zegt dat er van onrust nog geen sprake is. ‘Wel moeten hotels zeer alert zijn. Uit het veld hoor ik deze week ook weer geluiden dat de doorgroei van de bezettingsgraad afneemt’, aldus Hazen.

‘Beleggers slapen niet’, vervolgt Hazen. ‘Die willen rendementen halen. Voor private equity-bedrijven heb ik geen respect. Hierbij is geen sprake van hebzucht, maar ongeremde hebzucht. Ik kijk hier met afschuw naar. Die waarzin moet ophouden. Aandeelhouders willen met een vette smile, vette winsten halen.’

Video conference

Door de recente financiële crisis voorspelt Hazen een opmars van het fenomeen video conference. ‘Dit is een goedkope manier van vergaderen. Het spaart reis- en hotelkosten uit. Als hotel kun je hier ook van profiteren. Door faciliteiten voor video conference in te richten in je hotel of door nauw samen te werken met een gespecialiseerd bedrijf. Al moet een handdruk bij een deal altijd fysiek zijn’.

Reageer op dit artikel