nieuws

Hitlers hotel na 60 jaar open

Hotel

Het had een vakantieparadijs voor Hitlers arbeiders moeten worden, maar uiteindelijk is het nu, zestig jaar na dato pas open. Als jeugdherberg, schrijft Bright. Toentertijd waren de arbeiders namelijk nodig voor de oorlog.

Hitlers hotel na 60 jaar open

Het gaat om een 4,5 kilometer lang gebouw op het eiland Rugen, dat Hitler in de jaren ’30 neer liet zetten. Het had het grootste hotel ter wereld moeten worden.

Functioneel

Bright typeert de bedachte inrichting als ‘functioneel’. Het zou destijds ruim 20.000 mensen kunnen herbergen, die ook nog eens allemaal tegelijk in de centrale zouden passen.

Kamers met zeezicht

Álle kamers in de kolos hadden zicht op zee. Ze waren 2,5 bij 4,75 meter groot, maar wel stuk voor stuk voorzien van wasgedeelte met stromend water en elektrisch licht. Voor grotere families was er een verbindingsdeur naar de naastgelegen kamer. Bijkomend pluspunt: als het regende, was er altijd nog gelegenheid om in de enorme lighallen de zeelucht tot je te nemen.

Jeugdherberg

Niet het complete gebouw is tegenwoordig ingericht als jeugdherberg, maar het kilometerslange gebouw heeft tenminste weer een bestemming gekregen. ‘Met hout en kleuren is het een vriendelijke jeugdherberg geworden’, schrijft Bright nog. ‘Met uitzicht op zee voor iedereen’.

Reageer op dit artikel