nieuws

Hosta: Hotelresultaten naar recordhoogte

Hotel

Het gaat ontzettend goed met de Nederlandse hotellerie. De gemiddelde bezettingsgraad in hotels nam sterk toe van 69,2 procent in 2005 naar 72,1 procent in 2006. In Amsterdam steeg de gemiddelde kamerprijs zelfs naar een recordhoogte.

Hosta: Hotelresultaten naar recordhoogte

Dat blijkt uit het jongste jaarlijkse hotelrapport HOSTA van adviesbureau Horwath HTL. Daaruit blijkt dat de resultaten van Nederlandse hotels in 2006 sterk zijn gestegen.

Uit het onderzoek onder 220 drie-, vier- en vijfsterrenhotels in Nederland blijkt dat de gemiddelde bezettingsgraad is gestegen tot 72,1 procent. In 2005 was dat nog 69.2 procent.

De gemiddelde kamersprijs steeg tegelijkertijd met ruim 10 procent van 98 euro naar 108 euro. Het is voor het eerste dat de gemiddelde kamerprijzen weer stijgen, nadat deze in 2003 door de aanhoudende economische crisis waren ingestort.

Verder stijgen

In de regio Amsterdam & Schiphol doen de hotels het nog beter volgens HOSTA 2007. De gemiddelde kamerbezetting steeg daar van 77,2 procent naar 81,2 procent. Terwijl de kamerprijzen toenamen van 116 euro naar 134 euro, een stijging van ruim 15 procent.

Hiermee hebben de kamerprijzen in de hoofdstad het record van 2002 geëvenaard. Verwacht dat de prijzen volgend jaar nog verder zullen stijgen tot een niveau van 143 euro.

Uit recent internationaal onderzoek van TRI Hospitality Consulting blijkt dat Amsterdam de opmars verder voortzet. In de eerste zes maanden van dit jaar liep de bezettingsgraad zelfs op tot 81,7 procent, een half procentpunt hoger dan 2006.

Buiten de regio Amsterdam & Schiphol worden de hoogste kamerprijzen betaald in Den Haag (102 euro), Utrecht (96 euro) en Rotterdam (96 euro), zo meldt HOSTA. Ook de bezettingsgraden liggen in de Randstad hoger dan daarbuiten.

De laagste bezettingsgraad werd behaald op de Veluwe (57,2 procent) en in Noord-Brabant (59,7 procent). De laagste kamerprijzen worden betaald in de regio’s Leiden/Gouda (71 euro), Veluwe (69 euro) en Zeeland (69 euro).

RevPAR

Dankzij de gestegen bezettingsgraden en kamerprijzen is de RevPAR, de omzet per beschikbare kamer, gestegen met meer dan 14 procent. De RevPAR ging van 68 euro naar 78 euro. In de regio Amsterdam & Schiphol was de stijging zelfs meer dan 21 procent, van 90 euro naar 109 euro. Daarmee is de omzet in de Amsterdamse hotels op het hoogste niveau ooit.

Het jaarlijkse HOSTA rapport verschijnt dit jaar voor de dertigste maal. Maker is Horwath HTL in Hilversum.

Reageer op dit artikel