nieuws

Hotels minst negatief over eerste kwartaal

Hotel

Horecaondernemers verwachten het eerste kwartaal van dit jaar een gemiddelde omzetafname van 0,9 procent. Hotels zijn het minst negatief en denken slechts een omzetverlies van 0,3 procent te behalen. Restaurants daarentegen zijn een stuk somberder over de verwachte resultaten

Hotels minst negatief over eerste kwartaal

Dat blijkt uit zojuist verschenen cijfers van onderzoeksbureau Synovate in opdracht van Koninklijke Horeca Nederland en het bedrijfschap Horeca en Catering.

Daarin wordt gemeld dat de drankensector in het eerste kwartaal een omzetontwikkeling verwacht van -0,8 procent. De fastfoodsector -0,5 procent. Restaurants staan in de prognose op -1,5 procent. En hotels doen naar verwachting -0,3 procent. De gemiddelde verwachte omzetontwikkeling komt uit op 0,9 procent.

Besparen

Uit het onderzoek blijkt verder dat horecaondernemers overwegen om in 2010 te besparen op energie, te bezuinigen op de inkoop, willen investeren in personeel en het willen aanpassen van het aanbod voor gasten.

Gelijktijdig is bekendgemaakt dat er in het laatste kwartaal van 2009 een omzetmin van 3,5 procent is behaald. Vooral hotels (-5,6 procent) en restaurants (-4,8 procent) moesten flink inleveren. De drankensector (-1,9 procent) en de fastfoodsector (-1,5 procent) deed het relatief minder slecht.

Weersomstandigheden

Als belangrijkste reden voor de omzetdaling worden naast de eerder genoemde factoren als economische tegenwind en het rookverbod ook de weersomstandigheden genoemd. Wat verder opvalt is dat de omzetterugloop het laatste kwartaal van 2009 is grote steden meer bedroeg dan in de overige regio’s in Nederland.

Synovate ondervroeg van 4 tot en met 18 januari een representatieve groep horecaondernemers naar de omzetontwikkeling in het vierde kwartaal van 2009 en naar de omzetprognose voor het eerste kwartaal van dit jaar.

Reageer op dit artikel