nieuws

Huurverlaging voor studenten op hotelkamer

Hotel

De buitenlandse studenten van de Wageningen Universiteit die tijdelijk zijn ondergebracht in een oud gedeelte van hotel Hof van Wageningen krijgen een huurverlaging van 2 euro per nacht.

Huurverlaging voor studenten op hotelkamer

Dat is de uitkomst van spoedoverleg tussen onder andere het college van bestuur van de universiteit, de directeur van het hotel en een delegatie van de buitenlandse studenten. Tot de huurverlaging is besloten omdat bleek dat er aan de huisvesting in het hotel nogal wat haperde.

De huisvesting in een ongebruikt kantoorgedeelte van het hotel leidde deze zomer zelfs tot Kamervragen van de PVV, omdat het erg luxueus en spotgoedkoop leek. De studenten betaalden 8 euro per nacht, ofwel 240 euro in de maand. Maar ze moesten buiten douchen in containers, met drie mensen op een kamer slapen met een gordijn om het bed, ze hebben gebrek aan koelkasten en internet werkt nauwelijks. Toen ze ook nog hun kookgelegenheid dreigden kwijt te raken, kwamen de studenten in opstand.

Wageningen heeft al jaren te weinig kamers voor de grote groep buitenlandse studenten. Onderdak in hotelkamers leek een oplossing. ‘Maar we hebben weer veel meer aanmeldingen gekregen dan verwacht’, zegt de woordvoerder van het bestuur. ‘Bovendien mogen afgestudeerde buitenlanders door een wetswijziging nog een jaar lang proberen in Nederland een baan te vinden, dus de uitstroom is ook minder.’

In delen van het hotel zijn nu 350 studenten ondergebracht. Daarnaast zijn nog eens 75 studenten in een bungalowpark in Hoenderloo gehuisvest. Daar zijn de voorzieningen goed, maar de afstand tot Wageningen is een struikelblok. Een kleine groep Nederlandse studenten woont nog steeds in caravans op de Wageningse camping.

‘We hopen dat iedereen rond de jaarwisseling is ondergebracht in reguliere huisvesting. Het bestuur vond de klachten over de huisvesting in het oude deel van Hof van Wageningen echter zo serieus, dat is besloten daar direct iets aan te doen’, aldus de woordvoerder. Niet alleen wordt de huur verlaagd, ook worden er douches binnen gebouwd, houden de studenten de beschikking over kookplaatjes en wordt het internetprobleem onderzocht. ‘Hoewel dat deels hun eigen schuld is: er wordt zo waanzinnig veel gedownload met zo veel virussen, dat de verbinding vorige week is platgelegd door KPN.’

Reageer op dit artikel