nieuws

KHN klaar met Klink over rookverbod

Hotel

Er is een patstelling ontstaan tussen Koninklijk Horeca Nederland (KHN) en minister Klink van Volksgezondheid over het naderende rookverbod. KHN stelt in uiterst scherpe bewoording dat er niet naar de branchevereniging wordt geluisterd. ‘We helpen niet meer mee aan voorlichtingscampagnes’.

KHN klaar met Klink over rookverbod

KHN trekt verbaal flink van leer tegen de minister. Vooral de jongste plannen, waarbij de minister het roken op terrassen ook in de ban wil doen, raakt de horeca hard. ‘We zijn er helemaal klaar mee’, zegt KHN-directeur Jeu Claes. ‘Nu helpen wij niet meer mee aan bijvoorbeeld voorlichtingscampagnes of het geven van adviezen’, voegt Claes toe in De Telegraaf.

‘Wat ons betreft is het heel eenvoudig: buiten mag overal worden gerookt, behalve op terrassen die aan alle zijden zijn afgeschermd en of overkapt. Dit is heel simpel vast te leggen in regelgeving’, aldus Claes in een persschrijven van de branchevereniging.

Draagvlak

Wat KHN ook steekt is dat niet de roker maar de horecaondernemer wordt beboet, wanneer er toch een sigaret wordt opgestoken in een horecazaak. Claes: ‘KHN heeft de minister heel duidelijk gemaakt dat strafbaarstelling van de roker zelf een noodzakelijke voorwaarde is voor een goede uitvoering van het rookverbod en het benodigde draagvlak bij de horecabranche. Nu de minister geen gehoor geeft aan deze hartenkreet, voelt KHN er niets meer voor om de minister te helpen’.

Acceptatie

Claes zegt niet te snappen waarom minister Klink het horecaondernemers ‘zo moeilijk mogelijk maakt’. Claes: ‘Wanneer een discotheekhouder op zaterdagavond 3.000 gasten heeft, werkt het een stuk beter wanneer op de bordjes verboden te roken staat: “Bij overtreding krijgt u 100 euro boete”. Het maakt geen indruk als er staat: “Bij overtreding krijgt uw discotheek 400 euro boete”. Acceptatie van het rookverbod wordt hierdoor alleen maar moeilijker’.

Zie ook

Reageer op dit artikel