nieuws

Miljoenennota: ‘Kosten politie-inzet doorberekend

Hotel

Lagere administratieve lasten, jongeren onder de 16 die strafbaar worden als ze in het bezit zijn van alcohol en kosten van politie-inzet die worden doorberekend aan de organisatie van een evenement. De Miljoenennota heeft ook voor horecaondernemers de nodige consequenties.

Miljoenennota: ‘Kosten politie-inzet doorberekend

Dat schrijft Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een speciale Prinsjesdag 2011-nieuwsbrief. De verwachting is dat vanaf het voorjaar van 2012 jongeren onder de 16 jaar strafbaar worden als ze in het bezit zijn van alcohol op de openbare weg en/of in horecagelegenheden. Een maatregel die in lijn is met de KHN-inzet bij de vernieuwde Drank- en Horecawet.

Politiekosten doorberekend

Niet in lijn met de standpunten van KHN is dat in het Regeerakkoord wordt opgenomendat de kosten van politie-inzet worden doorberekend aan de organisatie van een evenement, zoals met horeca. Voetbal is daarop een uitzondering, volgens de branchorganisatie ook nog eens meten met twee maten.

Lagere administratieve lasten

Het kabinet streeft naar een verlaging van de administratieve lasten. 10 procent aan het einde van 2012 en daarna een jaarlijkse lastendrukverlaging van 5 procent. Die verlaging is het resultaat van het vereenvoudigen van het loonstrookje, het limiteren van inspectiebezoeken en het versoepelen van het omgevingsrecht. Kleine belastingen als grondwaterbelasting en verpakkingsbelastingen worden later verlaagd. KHN ervaart dit als positief.

Hogere pakkans

De aanrijdtijden van de politie worden verkort. Uitgangspunt is dat de politie in 90 procent van de spoedeisende gevallen binnen 15 minuten ter plaatse is. Bovendien moet de pakkans voor delicten met een hoge impact op het slachtoffer – overvallen, straatroof, inbraken en geweld – landelijk een kwart omhoog. In 2012 gaat de pakkans voor deze delicten al omhoog naar 34,5 procent (in 2009 was de pakkans 30 procent).

Verder worden wietcoffeeshops besloten clubs en enkel nog voor de lokale markt en benadrukt de minister van VWS dat gezondheid terug moet naar de mensen, desnoods door middel van het stellen van regels en handhaving.

Een kritische kanttekening plaatst KHN bij de vele evaluaties over de fiscale agenda en btw in de Miljoenennota.

Reageer op dit artikel