nieuws

Recessie in dure hotels Parijs lijkt voorbij

Hotel

De meeste vijfsterrenhotels in Parijs zijn deze zomer helemaal volgeboekt. Hotelmanagers hebben het over bezettingsgraden van meer dan negentig procent, aldus de Volkskrant.

Recessie in dure hotels Parijs lijkt voorbij

In het Parijse hotel George V aan de Champs Elysées kunnen nieuwe gasten geen ‘spontaan uitje’ meer boeken. Alle suites zijn de hele zomer volgeboekt. De prijzen variëren daar van drieduizend tot dertienduizend euro per nacht.

Ook aan de Rivièra’s lijken de nieuwe gouden tijden te zijn aangebroken. Ook daar is in het meest luxe hotel iedere kamer verhuurd.

In het Franse hotelwezen gaat het dit jaar überhaupt een stuk beter dan in 2009. Jacques Barré is de voorzitter van de organisatie van hotelketens in Frankrijk en zei eerder al tegen Persbureau AFP dat de gemiddelde omzet per kamer ongeveer vijf tot zeven procent is gestegen. Bij de luxe hotels is de verbetering nog spectaculairder.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de Nederlandse hotellerie voorzichtig positief kan zijn over de toekomst, maar dat die er zeker nog niet bovenop is. In Frankrijk lijkt het tij al gekeerd.

Toerismebureau Rivièra-Côte d’Azur meldt de terugkeer van buitenlandse toeristen uit vrijwel alle landen. Opmerkelijk is dat er steeds meer Russen naar Europa komen: aan de Franse Zuidkust steeg het aantal Russen in mei en juni met dertig procent. Ook waren er twintig procent meer Amerikanen.

Oorzaak van het groeiende aantal gasten in vijfsterrenhotels is volgens de Volkskrant rechtstreeks terug te voeren op de wereldpopulatie aan miljonairs. Volgens het jaarlijkse World Wealth Report van de zakenbank Merrill Lynch woonden er in 2009 voor het eerst meer miljonairs in Azië dan in Europa. Hun uitgavenpatroon is tien keer zo groot als dat van de Europeanen, aldus de krant.

Een groot verschil met Frankrijk is dat de Nederlandse vijfsterrenhotels het voornamelijk van zakenreizigers moeten hebben, en niet van toeristen. Nederland heeft geen echt sjieke vakantieoorden als de Rivièra en Parijs, waar miljonairs vele dagen of weken willen doorbrengen.

Reageer op dit artikel