nieuws

Stenden Leeuwarden wint hogeschoolstrijd

Hotel

Stenden Hogeschool in Leeuwarden heeft dinsdag 3 april een kookwedstrijd voor het goede doel gewonnen. Vier studenten van de opleiding in Leeuwarden gingen in Librije’s Atelier in Zwolle in competitie met studenten van vier andere hogescholen en werden door vier topchefs als beste beoordeeld.

Stenden Leeuwarden wint hogeschoolstrijd

Studenten van Hogeschool The Hague in Amsterdam namen het initiatief voor een bijzondere kookwedstrijd tussen vijf hogescholen. Het idee was het resultaat van een opdracht om binnen vijf weken iets te bedenken dat 500 euro zou opleveren voor het goede doel, het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam.

Vier andere hogescholen werden benaderd, daaronder verder ROC van Amsterdam, Deltion Zwolle en Hogere Hotelschool Maastricht. De teams, die bestonden uit vier studenten en een praktijkbegeleider, verzorgden gezamenlijk een viergangenlunch inclusief amuse en friandises.

Ron Blaauw als inspirator

Onder leiding van SVH Meesterkok Albert Kooy maakten Bart Stuber, Jaap Peter Nijboer, Tom Kooy en Mark Belt een ‘Ron-derse bliksem’. De ingrediënten waren jonge sla, biet, hachee, ui, aardappel en appel. Het gerecht werd begeleid door Schramsberg Blanc de Blancs 2008.

De naam van het gerecht was een knipoog naar het restaurant van tweesterrenchef Ron Blaauw, wiens visie in het voorgerecht moest zijn verwerkt. Andere beoordelingscriteria waren: less is more, duurzaam, regionale ingrediënten, vegetarisch en een maximale kostprijs van 6,50 euro.

De lunch werd bereid voor 24 gasten en een jury die bestond uit vier topchefs: Rogér Rassin van La Rive in Amsterdam, Kars van Wechem van De Saffraan in Amersfoort, Martin Kruithof van de Lindenhof in Giethoorn en Jan Sobecky van Chapeau! in Bloemendaal.

Reageer op dit artikel