nieuws

Toerist makkelijker op plaats van bestemming

Hotel

Hotels, musea en restaurants zijn voor Nederlandse en buitenlandse toeristen in Amsterdam nog beter te bereiken met het openbaar vervoer. Reizigers kunnen voortaan via Google Transit zien welke tram, metro of bus ze moeten pakken om hun bestemming te bereiken.

Toerist makkelijker op plaats van bestemming

Gebruikers van Google Maps kunnen door de toevoeging van Transit hun reis van deur tot deur via internet plannen. ‘Daardoor kunnen toeristen Nederland op een makkelijke, innovatieve en nieuwe manier ontdekken’, zei een woordvoerster van het Nationaal Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC).

De CDA-fractie in de Tweede Kamer zegt blij te zijn met het nieuwe initiatief van Google. ‘Het gebruik van de bus, metro of tram binnen Amsterdam wordt vanwege Google Transit juist nog aantrekkelijker voor mensen die minder bekend zijn met het openbaar vervoer of de stad’, aldus Kamerlid Maarten Haverkamp.

De CDA’er kan zich goed voorstellen dat de gemiddelde toerist die Amsterdam aandoet eerder Google Maps gebruikt dan de website 9292ov.nl om zijn weg in het Amsterdamse openbaar vervoer te vinden. ‘En waar leer je Amsterdam en de Amsterdammers beter kennen dan in de tram, bus of metro?’

Reizigers kunnen de routes en dienstregelingen van alle trams, metro’s, bussen en veerponten van het vervoersbedrijf GVB in de regio Amsterdam zien op Google Maps. Datzelfde geldt voor de routes en dienstregelingen van alle NS-treinen in Nederland.

Connexxion, één van de grootste vervoerders in Nederland, liet woensdag weten zich ook aan te sluiten bij de nieuwe ov-planner van Google. Reizigers kunnen de dienstregeling van Connexxion vanaf januari terugvinden in Google Transit, ‘maar mogelijk zelfs eerder’.

Volgens het NBTC sluit Google Transit goed aan op de Holland-layer die afgelopen april werd geïntroduceerd. Daarmee kunnen bezoekers toeristische informatie van 17.000 locaties en bezienswaardigheden in Nederland zien op internet. ‘Een toerist die van het centraal station in Amsterdam naar het Museumplein wil, kan via de mobiele telefoon zien hoe hij er moet komen met het openbaar vervoer’, aldus de woordvoerster. ‘Eenmaal op het Museumplein kan de bezoeker meteen kijken welke toeristische attracties er in de buurt zijn.’

Het Van Gogh Museum is eveneens blij met de nieuwe dienst van Google. ‘De toevoeging van informatie over het openbaar vervoer aan Google Maps maakt het gemakkelijk voor toeristen om de trekpleisters van de stad te bezoeken’, zei een woordvoerster.

Volgens directeur Paul van der Feltz van Google Benelux streeft het internetbedrijf ernaar de dienstregelingen van alle Nederlandse vervoersbedrijven op te nemen in Google Transit. ‘Dat kost tijd, want de informatie moet wel 100 procent betrouwbaar zijn.’

De website 9292ov.nl ziet geen gevaar in de komst van Google Transit. ‘Het is eerder een versterking van het doel om meer mensen te verleiden gebruik te maken van het openbaar vervoer’, liet de organisatie weten. De ov-website is ook niet bang voor kannibalisatie.

‘Gebruikers komen en gaan. Het is aan hen om te bepalen wat zij het prettigst en handigst vinden.’

Reageer op dit artikel