nieuws

Van den Hoff voorspelt verdere opmars Airbnb.com

Hotel

Het webinitiatief www.airbnb.com, waarbij appartementen, zolders en suites worden aangeboden, moet de hotellerie zeer serieus nemen. Dat zegt internetvoorloper en voormalig columnist van Misset Horeca, Ronald van den Hoff, wijzend op het feit dat het Amerikaanse Airbnb.com in ons land steeds actiever wordt.

Van den Hoff voorspelt verdere opmars Airbnb.com

Airbnb.com is actief in meer dan 170 landen en ze bieden op dit moment alleen al in Amsterdam driehonderd locaties aan met een prijsrange van 50 tot 500 US dollar. In 2010 werden al meer dan 700.000 boekingen gerealiseerd’, zegt Ronald van den Hoff.

Op Airbnb.com bieden met name particulieren appartementen, zolders en suites aan. Sterk punt daarbij is dat er een sterke binding is met de verhuurder vanwege het persoonlijke karakter.

Van den Hoff: ‘De kracht zit ‘m in sociale controle en aanbevelingen via het netwerk. Informatie van gelijkgestemden wordt immers betrouwbaarder geacht dan reclame-uitingen van professionele aanbieders zoals hotels. En omdat het hele traditionele verkoopkanaal eruit gesneden is, zijn de prijzen relatief laag’.

Naast Airbnb.com wijst Van den Hoff op meer ‘marktverstorende’ en opkomende websites als www.couchsurfing.com (vooral populair bij studenten), Singlespotcamping.com (kamperen bij ‘vrienden’ in de achtertuin) of Seats2meet.com, het innovatieve vergaderconcept van Van den Hoff zelf.

‘Deze initiatieven vormen een hele grote bedreiging voor de traditionele hotel-vergader-recreatiewereld, indien die zich niet drastisch sociaal-innoveert. Ik kan dat niet genoeg benadrukken.’

‘Eerder reacties op het verhaal over couchsurfing van de gevestigde orde en KHN van “het zal wel meevallen” of “de overheid zal wel ingrijpen”, zijn illustratief voor onmacht en onderschatting van deze ontwikkelingen’, aldus Van den Hoff.

Reageer op dit artikel