nieuws

Vertrouwen ondernemers dramatisch laag

Hotel

Het vertrouwen van ondernemers in de economie is dit voorjaar op een dramatisch laag niveau aangekomen. Slechts 19% van de MKB-ondernemers zegt vertrouwen in de ontwikkeling van de Nederlandse economie te hebben. Een jaar geleden was dit nog 43%. Dit blijkt uit peilingen van onderzoeksbureau EIM.

Vertrouwen ondernemers dramatisch laag

Dit blijkt uit peilingen van onderzoeksbureau EIM. Ook ten aanzien van hun omzet- en winstverwachting zijn ondernemers in het midden- en kleinbedrijf buitengewoon pessimistisch.

Over de werkgelegenheidsontwikkeling binnen het eigen bedrijf zijn ondernemers echter minder pessimistisch. Driekwart van de ondernemers verwacht een gelijkblijvende werkgelegenheid. Slechts 12 procent van de MKB ondernemers verwacht in 2009 een afname van het personeelsbestand.

Historisch groot banenverlies

Verwacht wordt dat het MKB in 2009 krimpt met 4 procent. Met een banenverlies van 68 duizend, blijft de terugval van de werkgelegenheid in 2009 nog relatief beperkt.

De grote klap zal pas in 2010 vallen. Volgend jaar zal banenverlies met in het MKB met circa 175 duizend personen historisch groot zijn. Ondernemers zijn dan gedwongen om hun personeelsbestand aan te passen aan de lagere productie- en afzetniveau’s.

Gematigd vertrouwen

Opmerkelijk is dat het vertrouwen in het economisch beleid dit jaar gelijk is gebleven. Zowel in 2008 als in 2009 zegt een meerderheid van de ondernemers (53 procent) vertrouwen of enigszins vertrouwen in het economisch beleid te hebben. Het lijkt erop dat met name het kordate optreden van de Nederlandse overheid bij de Nederlandse banken, een gunstig effect heeft gehad op het ondernemersvertrouwen in het economisch beleid.

Reageer op dit artikel