nieuws

‘Airbnb niet verboden in Amsterdam

Hotel

In Amsterdam ontstond afgelopen weekend ophef over Airbnb een platform voor mensen die hun eigen kamer als slaapplek aanbieden aan toeristen. Het gerucht ging dat de stad Airbnb wilde verbieden. Dit blijkt onjuist.

‘Airbnb niet verboden in Amsterdam

De opwinding ontstond na een bericht van technologiewebsite TheNextWeb.com, die meldde dat Amsterdam Airbnb wil verbieden. Het bericht was gebaseerd op een artikel in Het Parool van zaterdag over de jacht op illegale hotels. Hierin zei woordvoerder Jan-Jaap Eikelboom van stadsdeel Centrum dat de gemeente zich ‘ook zal richten op woningen die via websites als Airbnb en het gelijksoortige Wimdu worden verhuurd’.

De conclusie dat een verbod op til is, die werd overgenomen door diverse andere sites, is niet terecht, zegt Eikelboom. ‘Natuurlijk willen we Airbnb niet verbieden; het is juist een goed initiatief. Waar wij jacht op maken, zijn mensen die zich als particulier voordoen, maar panden verhuren die onbewoond zijn en daarmee willens en wetens de wet overtreden.’

De slaapplek-websites zullen alleen worden gebruikt om te bekijken of panden worden aangeboden waarvan het vermoeden bestaat dat er een illegaal hotel in is gevestigd, zegt Eikelboom.

Reageer op dit artikel