nieuws

Prijs hotelkamer daalt twee procent

Hotel

De prijzen voor Nederlandse hotelkamers zijn in 2012 met twee procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. De gemiddelde prijs kwam uit op 108 euro. Wereldwijd steeg de prijs voor een hotelkamer met drie procent.

Prijs hotelkamer daalt twee procent

Door de crisis in de eurozone zwakte de zakelijke vraag vanuit Europa naar Nederlandse hotelkamers ernstig af tijdens de tweede helft van het jaar. Amsterdam bleef ondanks een drie procent daling de duurste hotelbestemming in Nederland voor reizigers uit de eurozone, met een gemiddelde prijs van €120 per overnachting. Bovenstaande blijkt uit de Hotel Price Index (HPI).

Nederlanders betaalden vorig jaar gemiddeld €94 per overnachting in een hotel in eigen land, €2 minder dan in 2011. Dat levert op een wereldwijde ranglijst een 18e plaats op.

Wereldwijd

Drie regio’s onderscheiden zich van de rest van de wereld. De Caraïben kenden een stijging van 6 procent, Noord-Amerika noteerde zijn beste resultaat uit de afgelopen jaren met een stijging van 5 procent en de Pacific noteerde 4 procent groei. Azië steeg met 2 procent en Latijns-Amerika met 1 procent, terwijl de regio Europa en het Midden-Oosten een lichte daling liet zien.

Sinds de lancering in 2004, brengt de HPI de prijzen in kaart die mensen over de hele wereld daadwerkelijk betaalden voor hun hotelovernachtingen. De index van 2012 staat op 107, tien punten onder de piek van 117 uit 2007 en slechts licht boven het niveau van 106 uit 2005.

Reageer op dit artikel