nieuws

Hotels nodig voor aanpak illegale prostitutie

Hotel

We ontvingen nogal wat signalen over mensen die gebruikmaken van hotelkamers en dat daar sprake is van uitbuiting en gedwongen prostitutie.’ Herman Bolhaar, voorzitter van de Taskforce Mensenhandel, vertelt voor de camera van Misset Horeca over de bijzondere samenwerking van politie en justitie met Koninklijke Horeca Nederland en de hotellerie. ‘Wil je het probleem echt aanpakken, dan moet je ook de vestigingsfactoren aanpakken.

Hotels nodig voor aanpak illegale prostitutie

Herman Bolhaar is voorzitter van het college van procureurs-generaal en voorzitter van de Taskforce Mensenhandel. Hij was donderdag 30 mei één van de sprekers tijdens het symposium Mensenhandel en illegale prostitutie in het World Forum in Den Haag.

Mensenhandel

Aan het eind van het symposium werd de voorlichtingsvideo ‘Please Disturb’ gepresenteerd, bedoeld om hotelmedewerkers bewust te maken van de signalen van illegale hotelprostitutie en (dus) mensenhandel. De video is het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen het Openbaar Ministerie, de nationale politie en Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Strafrecht

‘Mensenhandel is niet alleen met strafrecht te bestrijden’, aldus Bolhaar voor de camera van Misset Horeca over de reden voor de oprichting van de Taskforce Mensenhandel en de bijzondere samenwerking. ‘Wil je het probleem echt aanpakken, dan moet je ook de vestigingsfactoren aanpakken. Dat doe je niet vanuit het strafrecht, maar met degene die daarop invloed hebben.’

‘We zijn erg blij met de samenwerking, omdat we nogal wat signalen ontvingen over mensen die gebruikmaken van hotelkamers en dat op die kamers heel verkeerde dingen gebeuren’, aldus de voorzitter. ‘En dan moet je denken aan uitbuitingssituaties en gedwongen prostitutie.’

Signalen

Volgens Bolhaar is het belangrijk dat hoteliers de signalen kennen en herkennen. ‘Niet het idee hebben dat het bij jou nooit voorkomt. Vragen stellen als je het niet vertrouwt. Enerzijds is er het stereotype beeld van de vrouw met hoge hakken die nauwelijks Nederlands spreekt en de man met heel brede schouders en die alles regelt.’

De procureur-generaal benadrukt dat het echter ook heel verdekt kan voorkomen. ‘Wie huurde eigenlijk de kamer, en met welke bedoelingen? Is het iemand waarmee je nauwelijks contact hebt. Is er veel verschillend bezoek op de kamer? Wordt er veel linnengoed verwisseld, en andere dingen die horen bij seksuele dienstverlening?’

Belangrijk is dat de leidinggevende het vervolgens oppakt en dat hij of zij terechtkan bij de politie. ‘Er moet een follow-up komen en dat betekent dat het nodig is om heel nauw met elkaar samen te werken, zodat actieve reactie mogelijk is.’

Voorlichtingsvideo

De video is in de ogen van Bolhaar belangrijk voor de bewustwording. ‘Dat illegale hotelprostitutie voorkomt, ook al zijn het uitzonderingen. Het begint met weten. We hebben aanknopingspunten nodig en dat begint op de werkvloer.’

Over de resultaten zegt Bolhaar: ‘We hebben in de loop der jaren steeds meer grip gekregen op deze ingewikkelde problematiek. Er zijn meer meldingen, en die zijn nodig om naar de rechter te kunnen gaan. Ook daar boeken we succes, want er zijn meer veroordelingen.’

Reageer op dit artikel