nieuws

KHN-directeur: ‘Kijken naar Europese aanpak hotelprostitutie

Hotel

Met onze samenwerking met het Openbaar Ministerie en de landelijke politie stellen we alles in het werk om illegale hotelprostitutie tegen te gaan.’ Algemeen directeur Lodewijk van de Grinten ziet daarin een belangrijke rol weggelegd voor Koninklijke Horeca Nederland. ‘De publiek-private combinatie is uniek, we gaan zelfs kijken wat de mogelijkheden zijn op Europees niveau.

KHN-directeur: ‘Kijken naar Europese aanpak hotelprostitutie

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) startte zo’n drie jaar geleden een samenwerking met het Openbaar Ministerie en de landelijke politie in de strijd tegen illegale hotelprostitutie. ‘Een unieke en baanbrekende samenwerking’, aldus algemeen directeur Lodewijk van der Grinten.

Justitie en politie

‘Illegale prostitutie komt voor in onze branche’, aldus Van der Grinten. ‘De Nederlandse hotels hebben gezamenlijk 230.000 bedden en ontvangen jaarlijks 10 miljoen gasten. Dan slipt er wel eens iets tussendoor. We merkten dat het een lastig onderwerp was om te bespreken en dat wij – en ook de politie – er niet altijd handig in waren.’

Drie jaar geleden startte een samenwerking van KHN met het Openbaar Ministerie en de landelijke politie. Van der Grinten daarover: ‘Rechercheurs gingen de hotels in om mee te kijken. Wij merkten dat dit als zeer bevrijdend werd ervaren. De hoteldirecteuren verdienen een compliment, omdat ze het bespreekbaar hebben gemaakt en wilden samenwerken met justitie en politie.’

Signalen

Wat heeft dat opgeleverd? Van der Grinten: ‘Veel inzichten bij ons, waardoor we als branche niet meer wegkijken maar daadwerkelijk in actie komen om het probleem aan te pakken. Maar eveneens veel inzicht bij de politie.’

Over de mogelijk signalen van illegale hotelprostitutie zegt Van der Grinten: ‘Mannen, vaak kleerkasttypes, die binnenkomen met een heel timide vrouw. Die stellen ze voor als hun partner, maar er is nauwelijks contact. Veelal wordt cash afgerekend, waarna de man vertrekt.’

Ook op en om de kamer zijn er signalen die er op kunnen wijzen. ‘De vrouw ontvangt veel bezoek, condooms op de kamer, veel vraag naar schone handdoeken en steeds het bordje Do not disturb aan de deur.’

Maar dan nog is het volgens Van der Grinten niet eenvoudig om het te herkennen, al suggereren de signalen dat wellicht wel. ‘De criminele misdaad hierachter opereert heel slim. Maar duidelijk moet wel zijn dat we er als professionele horeca alles aan doen om dit probleem te lijf te gaan.’

Voorlichtingsvideo

Donderdag 30 mei werd tijdens een speciaal symposium – dat werd geopend door minister Opstelten van Veiligheid en Justitie – in het World Forum in Den Haag een voorlichtingsvideo gepresenteerd. Deze dvd, die de titel Do disturb heeft en een verwijzing is naar het kaartje aan de hoteldeur, kunnen hotels tonen aan (nieuwe) medewerkers.

‘Als KHN gaan we ervoor zorgen dat deze video onder de aandacht komt van de branche’, legt Van der Grinten uit welke rol de branchevereniging gaat spelen. ‘De publiek-private combinatie is uniek, we gaan zelfs kijken wat de mogelijkheden zijn om op Europees niveau te gaan samenwerken met de grote ketens.’

Omvang probleem

‘Het is moeilijk om een totaalbeeld te krijgen van het probleem, want dat heeft justitie ook niet. Wel kunnen we afspreken dat we alles in het werk gaan stellen om dit terug te dringen. Elke keer dat het misgaat, is het er immers een te veel.’

Reageer op dit artikel