nieuws

‘Gemeenten gebruiken toeristenbelasting verkeerd

Hotel

Gemeenten gebruiken de toeristenbelasting ten onrechte om hun begroting rond te krijgen. Dat stelt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) na eerdere berichten dat de toeristenbelasting de laatste vijf jaar de snelste stijger is onder de gemeentelijke heffingen.

‘Gemeenten gebruiken toeristenbelasting verkeerd

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte dinsdag bekend dat Nederlandse gemeenten in 2013 een totaalbedrag van 162 miljoen euro aan toeristenbelasting verwachten binnen te halen. Dat is 36 procent meer dan in 2008. Van alle belangrijke gemeentelijke heffingen steeg de toeristenbelasting het sterkst over de laatste 5 jaar.

Niet inzichtelijk

‘De toeristenbelasting is bedoeld om de extra kosten van onderhoud aan bijvoorbeeld wegen op de toerist te kunnen verhalen, maar het is nu niet inzichtelijk waar de gemeenten die inkomsten aan uitgeven, stelt Hans Vugts, directeur van Hotel Casa 400 en bestuurslid van KHN Amsterdam.

Toeristische voorzieningen

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt de kritiek van KHN onterecht. Volgens de VNG geven de gemeenten meer uit aan toeristische voorzieningen dan het totaalbedrag dat ze ophalen aan belasting.

‘De toeristenbelasting komt bij de algemene middelen terecht en gemeenten kunnen zelf kiezen wat ze daar mee doen. Het ene jaar kiest een gemeente ervoor om een toeristische attractie te verbeteren en het andere jaar de infrastructuur, maar dat is allebei goed voor de toeristen’, verklaart een woordvoerder van de VNG.

Reageer op dit artikel