nieuws

Hotels Den Haag tegen hogere toeristenbelasting

Hotel

Hotels in Den Haag en Scheveningen zijn tegen de voorgenomen verhoging – 20 procent – van de toeristenbelasting in 2015 in hun gemeente. De toeristenbelasting staat deze week pas op de politieke agenda in de Hofstad. Een vijfsterrenhotel moet 5,75 euro per nacht gaan innen volgens de nieuwe tarieven.

Hotels Den Haag tegen hogere toeristenbelasting

Den Haag wil het laagste tarief verhogen met 0,28 euro, van 1,27 naar 1,55 euro. Het tarief voor een driesterren plus hotel wordt met 0,51 euro verhoogd (van 2,54 naar 3,05 euro), viersterren gaat omhoog van 3,81 naar 4,60 euro en het tarief voor een vijfsterrenhotel zal toenemen met 0,99 per persoon per overnachting (van 4,76 naar 5,75 euro). Amsterdam verlaagt de toeristenbelasting juist in 2015, van 5,5 procent per overnachting naar 5 procent per overnachting. Amsterdam hanteert een vast percentage van de kamerprijs als toeristenbelasting.

Residentie Hotels

KHN Den Haag en het samenwerkingsverband Residentie Hotels (1, 2 en 3 sterren hotels en appartementen in Den Haag), hebben bezwaar tegen de aangekondigde verhoging. ‘Den Haag wil versterking van Gastvrij Den Haag, maar ook meer belasting. Dat is tegenstrijdig,’ zegt hotelier Arjan Verburg, voorzitter van Residentie Hotels.

Contracten 2015 al getekend

De hoteliers vinden enerzijds dat de verhoging veel te snel wordt doorgevoerd. ‘Veel contracten voor 2015 zijn niet meer te herzien. De extra kosten kunnen we dan niet verhalen op de gast en komen dus voor rekening van de hotelier,’ schrijft Residentie Hotels in een bezwaar-brief.

‘Tegenstrijdig beleid’

Anderzijds noemen de hoteliers de verhoging in strijd met het beleid. ‘In het Haagsche coalitieakkoord praat men over versterking van ‘Gastvrij Den Haag’ en dan toch de belasting fors verhogen. Dit kun je niet aan onze gasten en de toeristische sector uitleggen.’

De verhoging van de toeristenbelasting is volgens het coalitieakkoord goed voor een extra opbrengst van 2 miljoen euro. De ambtenaren gaan in deze berekening ook uit van een volumetoename van drie procent per jaar.

Den Haag beslist op 18 december of de nieuwe tarieven – die al wel vermeld staan op www.denhaag.nl – daadwerkelijk in gaan.

Reageer op dit artikel