Kosteloos annuleren door terreurdreiging vaak niet mogelijk

Kosteloos annuleren door terreurdreiging vaak niet mogelijk

Nederlandse vakantiegangers die niet meer naar Brussel, Hannover of Parijs durven door de terreurdreiging krijgen in lang niet alle gevallen hun geld terug.

Dat blijkt uit een rondgang van het Algemeen Dagblad langs de grootste touroperators. Die verwijzen naar de algemene voorwaarden. De krant meldt dat als er geen negatief reisadvies ligt vanuit de overheid, dat kosteloos annuleren kort voor de reis in de meeste gevallen niet mogelijk is. De coulance-regeling na de aanslag in Parijs, duurde een week.

Negatief reisadvies

Op dit moment heeft de Nederlandse Rijksoverheid het reisadvies voor Brussel niet gewijzigd in een negatief reisadvies en zijn de luchthaven en hotels in Brussel operationeel. 'We adviseren klanten te kijken naar de algemene boekingsvoorwaarden als ze hun reis naar Brussel willen annuleren of omboeken', meldt Mandy Visser van Expedia.

Kosteloos annuleren

Klanten die worden verwezen naar de algemene voorwaarden (ANVR) moeten rekening houden met forse kosten. Problemen met kosteloos annuleren deden zich al eerder voor. Nederlandse toeristen die in het verleden niet naar Egypte wilden vanwege angst voor aanslagen, konden hun reis ook niet gratis annuleren.  Enkel reizen naar Sharm-el-Sjeikh konden gratis worden omgeboekt omdat voor die luchthaven specifiek een negatief reisadvies was afgegeven.