nieuws

Minder Nederlanders op cruise

Hotel

Waar vorig jaar meer Europeanen kozen voor een cruisevakantie, nam het aantal Nederlanders dat vakantie vierde aan boord van een schip af. Dat blijkt woensdag uit cijfers van Cruise Lines International Association (CLIA).

Minder Nederlanders op cruise

In totaal gingen iets meer dan 106.000 Nederlanders op cruise, 2,6 procent minder dan een jaar eerder. De afname werd veroorzaakt doordat minder cruiseschepen aanmeerden in Nederland, wat Noord-Europa 2000 Nederlandse cruisepassagiers kostte. Het aantal Nederlanders dat op cruise ging rond de Middellandse Zee groeide wel, maar dat was onvoldoende om de daling te compenseren.

In 2011 en 2012 nam het aantal Nederlanders dat op cruisevakantie ging nog fors toe, maar de afgelopen twee jaar was sprake van een daling. Voor dit jaar zijn de verwachtingen voor de Nederlandse markt hooggespannen, met nieuwe cruiseschepen die de havens van Amsterdam en Rotterdam aandoen.

Het aantal Europeanen dat vorig jaar op cruisevakantie ging, steeg met 3 procent naar een recordaantal van 6,6 miljoen. Sinds 2008 is de Europese cruisemarkt zelfs met bijna de helft in omvang gegroeid. Wereldwijd zijn cruisevakanties ook populair. Uit onderzoek van de World Tourism Organization van de Verenigde Naties blijkt dat de wereldwijde cruise-industrie tussen 2004 en 2014 een 20 procent grotere toename laat zien dan vakanties aan wal.

Reageer op dit artikel