nieuws

Motie aangenomen voor meldplicht Airbnb-verhuur

Hotel 2349

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een voorstel van SP-Kamerleden Sharon Gesthuizen en Farshad Bashir om het voor gemeenten mogelijk te maken een meldplicht in te stellen voor vakantieverhuur van woningen. Verhuurders, die hun woning willen verhuren via online platforms als Airbnb moeten dit dan opgeven bij het meldpunt.

Motie aangenomen voor meldplicht Airbnb-verhuur

Hiermee krijgen gemeenten meer zicht op verhuur en kunnen gerichter tegen overlast optreden. Gesthuizen: ‘Je huis af en toe verhuren is prima, maar overlast en illegale hotels moeten worden voorkomen.’ KHN zegt blij te zijn met de aangenomen motie. De brancheorganisatie lobbyde, net als de gemeente Amsterdam, voor een meldplicht voor Airbnb-verhuurders.

Goed nieuws voor horeca

De aangenomen motie is goed nieuws voor de horeca’, zegt KHN. ‘De ministers Blok en Kamp gaven eerder aan dat een meldplicht een beperking van de gastvrijheidseconomie zou betekenen en een lastenverzwaring voor particulieren. Met deze motie moet er een wettelijk kader komen, waardoor gemeenten een register kunnen instellen.’

Gemeenten moeten invulling geven

KHN gaat gemeenten vragen om invulling te geven aan de meldplicht. ‘De gemeenten moeten de nu gecreëerde mogelijkheden ook daadwerkelijk benutten. Lokale afdelingen van KHN zullen hier zeker op aandringen.’ De brancheorganistie vindt dat alle (online) commerciële aanbieders van overnachten, eten en drinken geregistreerd moeten zijn. Dan pas is er sprake van een eerlijk speelveld en optimale veiligheid voor de gast.

Reactie Airbnb

Airbnb stelt dat de verhuur in Amsterdam zorgt voor de groei van de industrie als geheel. ‘We werken samen met beleidsmakers om voor een oplossing te zorgen.’ Eerder werd door Airbnb aangegeven dat het meer informatie zou gaan delen met de gemeente Amsterdam.

Reageer op dit artikel