nieuws

Efteling alert na signaal mogelijke aanslag

Hotel 1416

De Efteling is altijd alert op opvallende of afwijkende zaken. Dat zegt het attractiepark in een reactie op het bericht dat het park mogelijk het doelwit was voor een aanslag van Islamitische Staat (IS).

Efteling alert na signaal mogelijke aanslag

De politie heeft in juni een vrouw uit Werkendam opgepakt, die sympathiseerde met de terreurbeweging. Zij zou samen met anderen plannen hebben om een aanslag bij de Efteling te plegen.

‘Wij kunnen ons voorstellen dat dit nieuws voor onrust zorgt’, zegt de Efteling in een verklaring. ‘Het dreigingsniveau is naar aanleiding van dit nieuws niet aangepast. De overheid heeft geen noodzaak gezien om het dreigingsniveau aan te passen en destijds extra maatregelen te treffen. We hebben als Efteling nauw contact met deze inlichtingendiensten. Uiteraard zijn we in de Efteling altijd alert op opvallende of afwijkende zaken. Er is gelukkig veel sociale controle, waardoor die alertheid een natuurlijke bodem kent.’

Het OM wil niet bevestigen dat de Efteling een serieus en acuut doelwit is geweest.

Uit onderzoek van de regionale krant BN DeStem blijkt dat de 25-jarige vrouw wilde afreizen naar Syrië. De bedoeling was dat ze daar ging trouwen met een IS-strijder. Ze werd echter aangehouden. In haar mobiele telefoon vond de politie berichten over terroristen die op weg waren naar Nederland en België om aanslagen te plegen.

De Werkendamse besprak met vrouwelijke IS-sympathisanten het idee voor een aanslag bij de Efteling. Ze schreven dat ‘Nederland een cadeau moet krijgen dat lijkt op wat de broeders in Parijs en Brussel hebben gedaan’.

De aanhouding wordt bevestigd door het Openbaar Ministerie (OM) in Breda. Het verdenkt de vrouw formeel van deelneming aan een organisatie met als oogmerk het plegen van terroristische misdrijven.

De Efteling staat met een omzet van 52 miljoen euro op nummer 28 in de Misset Horeca Top 100 van grote bedrijven en merken.  In 2015 heeft de Efteling 4,68 miljoen bezoekers ontvangen (in 2014 4,4 miljoen).

Meer berichten over De Efteling op Misset Horeca.

Reageer op dit artikel