nieuws

Gemeente wil snel minder Pokémon op Kijkduin

Hotel 1841

De gemeente Den Haag heeft een advocatenkantoor in de arm genomen om iets te doen aan overlast door Pokémon-jagers op Kijkduin. De badplaats is al weken een ware Pokémon-hotspot: vele duizenden mensen, jong en oud, proberen in de duinen, op het strand en op het Deltaplein de virtuele figuurtjes te vangen. Voor de horeca lijkt de Pokémonjacht geen probleem te zijn.

Gemeente wil snel minder Pokémon op Kijkduin

‘Het is goed voor de aantrekkingskracht van Kijkduin’, zegt een woordvoerder van NH Atlantic Den Haag, gelegen aan het strand van Kijkduin. ‘De meeste Pokémonzoekers komen heel doelgericht. Wij zitten niet echt in de loop.  Als we het uitleggen aan de gasten, zien ze de humor er wel van in. Het is vooral een bijzondere situatie.’

Hotel

Ook een medewerkster van het Adante Hotel zegt dat de gasten geen klachten hebben over de Pokémon Go-bezoekers. ‘In de eerste week merkte je vooral dat het drukker was. Maar verder hebben wij er niet zoveel last van.;

Pokémon Go ijs

Lokale ondernemers springen er wel op in. Zo verkoopt bijvoorbeeld een cafetaria speciale Pokémon Go-ijsjes en verkoopt een ander Pokémon shirts.

De gemeente is er inmiddels minder blij mee.  Eerdere pogingen van de gemeente om met de maker van Pokémon Go, Niantic Labs in San Francisco, afspraken te maken over een vermindering van het aantal figuurtjes in Kijkduin, liepen op niets uit.

‘Dwingend verzoek’

‘De gemeente doet nu een dwingend verzoek’, aldus een woordvoerder van de gemeente vrijdag. ‘We willen dat het Amerikaanse bedrijf de coördinaten uitzet van de virtuele wezentjes in het kwetsbare duingebied. Ook doen we een dringend beroep op het gezond verstand van de Pokémon-jagers. Kijkduin moet schoon en leefbaar blijven voor bezoekers, bewoners en ondernemers.’

Klachten

Omwonenden klagen in toenemende mate over geluidsoverlast en wildplassen door Pokémon-jagers die soms ‘als een kudde op hol geslagen bisons’ door het duingebied trekken. ‘De handhavers waarschuwen mensen geregeld en hebben ook al bekeuringen uitgedeeld.’ Strandgangers en andere bezoekers blijven meer dan welkom. ‘De gemeente heeft weken geleden al extra toiletten en prullenbakken geplaatst en inmiddels zijn er ook hekken bij het duingebied neergezet.’

Maatregelen

De gemeente wil van Niantic zo snel mogelijk weten wat het bedrijf gaat doen aan de overlast die de Pokémon-figuren veroorzaken. Welk advocatenkantoor is ingehuurd, wordt niet gezegd.

Reageer op dit artikel