nieuws

Amsterdam wil sleutelen aan toeristenbelasting

Hotel 1633

De Amsterdamse wethouder van Financiën, Udo Kock, wil sleutelen aan de toeristenbelasting. Hij wil dit instrument inzetten om toeristen die veel overlast veroorzaken te ontmoedigen naar Amsterdam te komen. Hij wil het percentage van de kamerprijs (nu nog 5%) koppelen aan een minimumbedrag van bijvoorbeeld 10 euro. 

Amsterdam wil sleutelen aan toeristenbelasting

‘We willen sturen op kwaliteitstoerisme,’ zegt Kock tegen het Parool. ‘Dan gaat het om gezinnen of stelletjes die in een wat duurder hotel slapen, naar een museum gaan en op tijd in bed liggen. Op dit moment is 28 procent van de boekingen in een budgethotel. Dat moet omlaag.’

Vast bedrag én percentage van de kamerprijs

Kock werkt aan de volgende stap: een verdere verhoging van de toeristenbelasting in de strijd tegen de drukte. Hij denkt hierbij aan een tweetrapsraket; toeristen gaan een vast bedrag per nacht betalen én een percentage van de prijs van de hotelkamer of Airbnb-kamer.

Op dit moment betalen toeristen in Amsterdam 5 procent van de kamerprijs. ‘Gemeenten kiezen altijd voor één van de twee opties. Het zou uniek zijn als wij beide grondslagen invoeren. Ik ken geen enkele stad in de wereld die dit doet.’

16-04-4 amsterdam

Hij overweegt een minimumbedrag te hanteren. Een voorbeeld: een toerist boekt een budgethotel voor 50 euro per nacht. Nu betaalt hij 2,50 euro aan toeristenbelasting. ‘Als wij zeggen dat het minimum voor een overnachting op 10 euro ligt, gaat de prijs omhoog,’ zegt Kock.

En dat zal vooral impact hebben op de prijs van goedkope overnachtingen; 10 euro op een kamerprijs van 50 euro is ingrijpender dan een verhoging van een kamerprijs van 250 euro.

Verhoging naar 6% in 2018

In 2018 gaat de gemeente de toeristenbelasting al verhogen in het centrum en verlagen in de minder drukke gebieden, in de hoop dat toeristen zich over de stad verspreiden.

In het Centrum, Zuid, West en Oost (met uitzondering van IJburg) wordt de toeristenbelasting 6 procent en daarbuiten (Noord, Zuidoost en Nieuw-West) 4 procent, vanaf 2018. Ook vakantieverhuur, Short Stay en Bed&Breakfast-bedrijven gaan vallen onder het hoogste tarief. Daarnaast gaan cruisetoeristen, touringcars en stadstours vermakelijkheidsretributie betalen. Dit levert vanaf 2018 jaarlijks 12 miljoen op.

Meer over:
De toeristenbelasting

Reageer op dit artikel