nieuws

Hotel The Albus Amsterdam: ‘eerste CO2-neutrale hotel in Europa’

Hotel 1962

The Albus Amsterdam heeft als eerste hotel in Europa een systeem geïnstalleerd dat volledig CO2-neutraal is. De kamers worden verwarmd of gekoeld, zonder uitstoot van CO2. The Albus is een vier sterren superior hotel in Amsterdam met 75 kamers.

Hotel The Albus Amsterdam: ‘eerste CO2-neutrale hotel in Europa’
Nieuwe badkamer in The Albus Amsterdam

Om CO2-neutraal te worden investeerde eigenaar Taco van der Meer 1,4 miljoen euro in het Albus hotel met 75 kamers. Van der Meer denkt de investering binnen acht jaar terug te verdienen.

Het designhotel aan de Vijzelstraat werkt samen met Mitsubishi Electric dat het Variable Refrigerant Flow-systeem leverde voor de 75 hotelkamers. Ook het water van het hotel wordt duurzaam opgewarmd. In het investeringsbedrag van 1,4 miljoen euro zitten ook de verbouwingskosten van de badkamers.

Het Variable Refrigerant Flow-systeem levert een geschatte energiebesparing op tot 40 procent in vergelijking met een gasgestookte installatie.

>> Bekijk hier beelden van het vernieuwde Albus Hotel in Amsterdam

Van der Meer wilde al eerder klimaatneutraal zijn, overeenkomstig de doelstelling van de gemeente Amsterdam, maar regelgeving op een ander terrein stond dit in de weg. ‘Installaties mochten niet op het dak worden geplaatst in verband met het beschermd stadsgezicht van de gehele Amsterdamse binnenstad. Deze tegenstrijdigheid zorgde ervoor dat het proces in de uitvoering vertraging opliep,’ zegt hotelier Taco van der Meer. Van der Meer vond en oplossing door een groot deel van de warmtepompinstallatie niet zichtbaar op het dak te plaatsen maar inpandig te maken.

The Albus zegt met door deze aanpassing het eerste hotel in Amsterdam te zijn dat aan de Nederlandse klimaatambities voldoet om de uitstoot van CO2 in 2050 tot bijna nul te reduceren en hiermee aan de klimaatafspraken van Parijs tegemoet te komen.

Hotel Wageningsche Berg

Hotel de Wageninsche Berg in Wageningen zegt ‘bijna’ CO2-neutraal te kunnen opereren. Dit hotel werkt met warmtepompe en zonnepanelen op het dak. Hotelmanager Wageningsche Berg, Jan Lenstra: ‘Het hotel is bijna CO2-neutraal, alleen voor de keuken zijn we aangesloten op het gasnetwerk’.

>> The Albus: vier sterren superior

 

Reageer op dit artikel