nieuws

AirBnB-concurrentie: KHN pleit voor eerlijk speelveld

Hotel 1053

Een kwart van de hotels ervaart concurrentie van online platforms als Airbnb. Dat is de belangrijkste conclusie van het CBS uit een onderzoek dat vandaag verscheen. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) onderstreept dat waar iets waar de brancheorganisatie al langer voor pleit: dat de overheid actie moet ondernemen en moet zorgen voor een eerlijk speelveld.

AirBnB-concurrentie: KHN pleit voor eerlijk speelveld

Uit de cijfers van het CBS komt naar voren dat een kwart van de hoteliers concurrentie ervaart van online platforms als AirBnB, Homeaway en Wimdu. In grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht ervaart zelfs een derde van alle hotels concurrentie van AirBnB. En in Maastricht is het percentage hotels dat concurrentie ervaart zelfs nog hoger.

‘Controleer particulieren en handhaaf’

Robèr Willemsen, voorzitter KHN: ‘Hotels zijn niet tegen nieuwe ontwikkelingen zoals online platforms. Maar wij vinden dat de overheid bij particulieren op dezelfde manier moet controleren en handhaven als bij de horecaondernemers gebeurt. We zien dat sommige hoteliers inspelen op de behoefte van consumenten die door AirBnB is ontstaan. En we zien andersom ook dat particulieren steeds meer op een hotel willen lijken. Die laatste groep moet dit wel volgens de regels doen en hier actief op gecontroleerd en gehandhaafd worden.’

‘Zorgen om toenemende concurrentie’

KHN maakt zich al langer zorgen om de toenemende concurrentie die hoteliers van particulieren ervaren die woningen verhuren. ‘Hotelondernemers moeten aan een enorme hoeveelheid regels voldoen en voor verschillende zaken belasting betalen. Denk aan regels op het gebied van (brand)veiligheid, hygiëne, legionella, personeel, leefomgeving, consumentenbescherming en bedrijfsvoering.’

‘Aanbieders AirBnB bij overheid onbekend’KHN-voorzitter Rober Willemsen over AirBnB

Bij particulieren wordt hier niet of nauwelijks op gecontroleerd en gehandhaafd, aldus KHN. ‘Dat komt omdat toezichthouders simpelweg niet weten wie waar woonruimte voor vakantieverhuur aanbiedt.’ De brancheorganisatie vindt dat hier iets aan gedaan moet worden en roept al langer om maatregelen, in de vorm van meld- en/of registratieplichten. ‘We zijn blij dat de gemeente Amsterdam nu een eerste stap zet door per oktober 2017 een meldplicht in te voeren. We blijven aandringen op goede wet- en regelgeving met als doel: een eerlijker speelveld.’

Reageer op dit artikel