'Ondernemer beschermd tegen macht online platforms'

'Ondernemer beschermd tegen macht online platforms'

Horeca ondernemers worden beter beschermd tegen machtsmisbruik door digitale platforms zoals reserverings- en vergelijkingswebsites, onlinemarktplaatsen en appwinkels. Voorbeelden zijn ota's zoals Booking.com, reserveringssites zoals The Fork en platforms voor het bezorgen van eten zoals Thuisbezorgd.nl.

De lidstaten van de Europese Unie hebben in juni 2019 ingestemd met een voorstel dat dit regelt. Dat zorgt voor ‘een eerlijkere economie’, vindt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken).

Het kan nu voorkomen dat ondernemers zonder duidelijke reden van een platform worden verwijderd, of onderaan worden gezet in de zoekresultaten. Technologiebedrijven moeten daar voortaan transparanter over zijn. Daarnaast moeten er betere geschillenprocedures komen waar ondernemers zonder extra kosten gebruik van kunnen maken.

Kleinere ondernemers worden daardoor beter beschermd en kunnen ‘met vertrouwen online zakendoen’, zegt Keijzer. Dat is volgens de bewindsvrouw belangrijk omdat zij steeds vaker digitale platforms gebruiken om hun producten of diensten aan te bieden, ook buiten de eigen landsgrenzen.

Voor iedereen de zaken doet in EU

De nieuwe regels gaan ook gelden voor platforms die hun hoofdkantoor niet in de Europese Unie hebben staan, maar daar wel actief zijn, zoals Facebook, Google en Amazon. Bedrijven hebben tot volgend jaar zomer de tijd om aan de verordening te voldoen.


Schrijf gratis in voor thema updates van Misset Horeca

Misset Horeca stuurt regelmatig updates per mail over belangrijke thema’s voor de horeca-ondernemer: interieur van je zaak, horecapersoneel, terras, koffie, bier en ook voor starters in de horeca heeft Misset Horeca een update.
De nieuwsbrieven bevatten trends, kennisartikelen, nieuws, handige tips en inspiratie van collega’s.
Schrijf je gratis in!

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.