artikel

Culi-inspiratiereis naar Parijs

Restaurant

Guus Vredenburg, culinair ondernemer, keerde vorige week weer terug van een culinaire reis. Nog niet zo lang geleden bezocht hij Peru. Deze keer ging de reis naar wereldstad Parijs. Lees op Missethoreca.nl zijn reisdagboek en bekijk de vele detailfoto’s die hij maakte.

Culi-inspiratiereis naar Parijs

Parijs was geweldig! Ik heb op een ongedwongen manier genoten van een stad vol producten, cultuur, passie en bovenal inspiratie. De insteek van mijn reis was eens een culinair loopje door Parijs te maken, zonder gelijk de sterrenzaken in te duiken. Als we sterren willen eten, kunnen we dit in Nederland ook prima vinden!

Gewoon nonchalant genieten van de stad en zien wat er op je af komt. Nou, dat hebben we geweten! Als een kind in een snoepwinkel, zo was het gevoel. De stad is een en al culinair. De mensen leven van ontbijt naar lunch en van lunch naar diner en alles wat daar tussen en na komt. Het was op bepaalde momenten rennen van de ene kant van de straat naar de andere kant om alle mooie dingen te zien. En toch moeten we dit weer in één nieuwsbrief proberen samen te vatten. Maar laten we het toch proberen…

Le Marais

Le Marais is een stadsdeel in Parijs dat wordt vergeleken met de Jordaan in Amsterdam. Betaalbaar, gezellig en hier vestigen zich de namen die later groots worden of al half op weg zijn. Op culinair vlak is het genieten: viswinkels, delicatessenzaken, fromageries, patisserieën, boulangeries, groentewinkels… ze volgen elkaar in hoog tempo op. De kronkelige straatjes zijn gelardeerd met product en hoe! Een mooie start.

Op Rue de Rambuteau lopen we tegen een patissier aan die zijn zaak tot in perfectie op orde heeft. Elk detail is een foto waard en natuurlijk een genot om te proeven. Wat een perfectionist. Hier wil je blijven tot het einde van de dag om te blijven genieten. Pain de Sucre van Didier Mathray & Nathakie Robert. Van Eclair, brood, zeer verfijnde patisserie, chocoladebewerkingen en macarons… Alles, maar dan ook alles is een droom die uitkomt. Een ware beleving. Dit is ook doorgetrokken in hun website www.patisseriepaindesucre.com Zoete kauw of niet, dit is een kijkje waard!

Fromagerie

Niet in Le Marais, maar zeker de moeite waard om te bezoeken zijn de volgende twee mooie fromageries: La Ferme Des Arenes, Rue Monge 60 en La fromagerie, Rue Clerc 31.

Amorino

Ook voor het ijs hoef je Parijs niet te schuwen. Amorino is een ijssalon (keten) die weet hoe vers gedraaid artisinal ijs moet worden gemaakt. Geen geur-, kleur- en en smaakversterkers, maar biologische eieren en geselecteerd fruit vormen de basis voor een genots ijsje met een (h)eerlijke smaak. Gecombineerd met het vakmanschap, de entourage en de gastvrijheid is het werkelijk een feest. Amorino serveert onder meer ijs geschept in de vorm van een bloem en iedereen mag vooraf even proeven welke smaak hij of zij zou willen hebben. Een geweldig concept, gebaseerd op een eerlijk product en gastvrijheid. En wat zo mooi is, je kunt de salons bijna niet missen als je in Parijs bent. Op de juiste plek is er altijd wel één te vinden.

La Petite Scierie

Vergeet zeker ook niet even langs La Petite Scierie te gaan voor een delicatesse van eend op eenvoudige wijze gepresenteerd. Tussen al het toeristisch geweld vormt La Petite Scierie de ziel van Frankrijk op een paar vierkante meters. Met vele soorten confits van eend, gepresenteerd in de weckpot. Stel een paar vragen aan de eigenaren Catherine en Paul Douy en zij zullen u in geur en kleur met veel passie vertellen over hun schitterende product. Waar vind je midden in de stad zo’n landelijk rust en product? Hier is geen massaproductie of webshopverkoop te vinden, maar draait alles om een eerlijk product zonder dat daar grote commerciële jongens achter zitten. www.lapetitescierie.fr Rue Saint Louis 60 en I’Ile

Dalloyau

Een kopje thee met alure drink je bij Dalloyau, een patisserie waar je u tegen zegt. Deze zaak is zeker de moeite waard om even rond te kijken en de technieken tot in perfectie te zien uitmonden in het eindresultaat. Ga gerust naar boven om een potje thee uit te zoeken van de uitgebreide theekaart. Zoek vervolgens uit de winkel de gewenste smaak, maar houd er rekening mee dat dit niet gemakkelijk zal zijn met zoveel mooi om te kiezen. Net zoals u overigens met de prijs rekening dient te houden… Dalloyau is te vinden in Rue Faubourg Saint Honore. Maar er zijn meerdere winkels in Parijs en ze zitten zelfs in Tokyo. Dus… in juli zullen we daar nog even langs gaan om te kijken of zij net zo goed zijn als de collega’s in Parijs. Probeer de lemon tarte maar eens, ik droom hier nog steeds elke nacht van!

De Brasserie

Natuurlijk is de brasserie onontbeerlijk in Parijs. En bij wie anders kom je dan terecht als Bofinger? Hier is het altijd vol met genietende gasten en hardwerkend personeel. Voor de medewerkers is het pure topsport. Waar de zware plateaus met ‘Fruit de Mer’ worden af- en aangevoerd alsof het niets is. Waar Steak Tartare aan tafel worden bereid en de flessen Badoit en mooie flessen wijn aan de lopende band worden geopend. Hier komen gasten die weten wat genieten is en die zich niet inhouden. In zaken waar napoleon nog aan tafel zat te genieten. Ware gourmandes die met veel plezier worden onthaald door hun gastheren. Luid gepraat, gekletter van servies en leven in de brouwerij. Het begint al bij aankomst, waar je met je neus in de schaal- en schelpdieren valt, die a la minute professioneel worden geopend.

Tenzij u veel tijd heeft, dient u te reserveren. U wordt bij de deur ontvangen met de champagne en laat het dan maar over u heen komen. Gekookte langoustines, palourdes, ballons, krab, kreeft, pelgarnalen (roze en Noordzee), alikruiken etc. Maar vergis je niet, hier wordt ook een schitterende entrecote geserveerd met pont neuf aardappelen, de duimdikke die in Nederland op de een of andere manier altijd te klein worden gesneden, geserveerd met verse Bearnaisesaus. Ook nog even een schitterend kaasplateau, waar de affine van afstraalt, gevolgd door een hopeloos ouderwetse Coupe Colonel, een citroensorbet besprenkeld met wodka. Tot slot een warme tarte tatin en strakke espresso koffie. We hebben toch maar even gereserveerd voor de volgende dag in Terminus Nord, waar we de steak tartare niet wilden missen. Bofinger Rue de la Bastille 5-7 www.bofingerparis.com en Terminus Nord Rue de Dunkerque 23 www.terminusnord.com

L’Assiette Aveyronnaise

Een leuke plek om te vertoeven is l’Assiette Aveyronnaise aan de Rue Coquilliere 14. Met rood geblokte tafellakentjes en eenvoudige stoeltjes met dito inrichting. Spiegels zat om het restaurant in de gaten te houden en te zien dat iedereen geniet. Een heerlijk plankje charcutterie met cornichons, gevolgd door een Côte de Boeuffe die heerlijk op smaak is laten het hart sneller kloppen. Begeleid met een Fleurie en een mandje stokbrood en zacht gesmolten kaas. Als dessert een gebrande crème brullee met marc de prunes, nog warm van binnen, met een caramel krak op de crème en de zachte smaak van pruimen. Tja… het leven kan niet mooier zijn voor Bourgondiërs.

Eenvoud, genieten en gastvrijheid (daar hebben we het woord weer). Diep respect ontwikkel je voor deze hard werkende gastheren. Waar ligt nu die sleutel die in sommige restaurants ontbreekt? Deze is te vinden in persoonlijk contact, luisteren naar de gast, advies, kennis en plezier. Daar waar anderen deze zaken alleen beroepsmatig (lees plichtmatig) uitvoeren, maken de gastheren met gevoel en creativiteit het verschil tussen een prettige en een nare beleving!

In dezelfde straat hebben we gegeten bij Au Pied de Cochon. Mocht u hiermee in Parijs beginnen, dan is uw humeur over het culinaire Parijs en het gastheerschap tot het nulpunt gedaald. De gore lompheid van een “maître” met roos op de schouders stond in schril contrast met wat wij deze week hadden beleefd. Eén persoon drukte duidelijk zo’n stempel op de zaak, dat er een sfeer ontstond van een begrafenis. Een duidelijk voorbeeld van een man die tien jaar geleden een ander beroep had moet kiezen. We zullen er niet over uitweiden, maar de prijs, kwaliteit en gastvrijheid waren tenenkrommend. Hard doorlopen is hier het devies en zeker iedereen aanbevelen daar nooit een stap over de drempel te zetten!!!

La Bangue De Kanza

Ter afsluiting vonden wij in Rue St Honore 136 La Bague De kenza. Frans? Nee! Maar de zaak heeft een ongekend assortiment aan Algerijnse patisserie. Een lust voor het oog en mocht je hier alles geproefd willen hebben, dan schat ik dat je een week bezig bent. Het een is nog mooier dan het ander. Pure smaken van chocolade, pistache, sesam, honing, sinaasappel etc. De mooiste zoetigheden geserveerd met mint-thee en oranjebloesemwater. Neem even de tijd en rust uit in een stad vol leven met de tafel vol heerlijkheden uit Algerije. Wederom werd ik geraakt door de creativiteit, smaak, presentatie en het schitterende concept. Dit stopt niet bij zes soorten baklava, nee dan is het nog niet eens begonnen. Ik kan niet wachten tot ze naar Nederland komen.

>Guus Vredenburg, Culinair ondernemer

www.guusvcc.nl,

Volg Guus via twitter: http://twitter.com/Vredenburg

Reageer op dit artikel