artikel

Culibus: berisping FIFA versus eten voor kids

Restaurant

De Culibus van de JRE rijdt gedurende het WK Voetbal door Zuid-Afrika. Met regelmaat doet MissetHoreca.nl verslag van de avonturen van de busgasten tienduizend kilometer verderop. Dit keer een verslag over de berisping van de FIFA, de veldbraai op de Oranjecamping in Paarl en 240 kinderen uit een township die gelukkig worden van iets simpels als een maaltijd.

Culibus: berisping FIFA versus eten voor kids

Als MissetHoreca Patrick van Zuiden belt in Zuid-Afrika voor dit dagelijkse verslag, komt het bij poging één even niet zo gelegen. Er is net Koninklijk bezoek in de Culibus. Prins Pieter-Christiaan komt een kijkje nemen. Hij is niet de enige BN’er die de bus aandoet. Ook cabaretier Najib Amhali en Henk Kestler van de KNVB bewonderden de bus.

Menu van Ron Blaauw

‘We staan nu midden in Kaapstad. Het diner voor de vips van de KNVB start zo meteen. Daarna gaan alle gasten naar het stadion om de wedstrijd Nederland-Kameroen te bekijken. Het gaat om 350 gasten die een viergangenmenu krijgen voorgeschoteld. Het menu is samengesteld door sterrenchef Ron Blaauw en wordt ook door hem bereid, samen met Hans van Wolde, Henk Savelberg, Onno Kokmeijers en Jef Schuur. Het is een menu dat bestaat uit lokale producten die we via een cateraar vooraf hebben besteld. Alles stond hier keurig gereed voor ons.’

Berisping Fifa

‘Eerder vandaag bezocht een delegatie van de FIFA onze bus. Ze hebben problemen met drie logo’s die prijken op de buitenkant van de bus. Het gaat om Jumbo Supermarkten, Douwe Egberts en American Express. We moeten ze afplakken en daarmee is het voor de Fifa klaar. Ik vind het een kinderachtige actie. Onze donateurs hebben deze actie voor het goede doel mogelijk gemaakt, daarom prijkt hun logo op de bus. Ik moet er eigenlijk alleen maar om lachen. Wat moet je ermee?’

Eigen T-shirts

‘Om direct aan het verzoek van de FIFA te voldoen, hebben we er onze eigen T-shirts overheen gehangen met het logo van de Culibus. Kregen we een officiële mededeling van de FIFA dat we die shirts toch niet mochten verkopen. Dat waren we ook helemaal niet van plan! Het zijn shirts voor onze eigen crew, om ze herkenbaar en zichtbaar te maken. Nooit bedoeld voor de verkoop. Een rare actie, toch? Ondertussen levert dit alleen maar meer aandacht op voor onze donateurs.’

Gelukkig met een maaltijd

‘Om niet helemaal gek te worden van deze bureaucratie, houd ik de beelden van gisteren maar in gedachten. De bus stond toen in een sloppenwijk van Kaapstad. Daar heeft Henk Savelberg gekookt voor 240 kinderen. Geweldig was dat. Hij maakte soep, een gezonde hamburger en een fruitsalade als dessert. Plus wat te drinken. Je zag de kinderen stralen.’

Geen restjes

‘Ze werden helemaal gelukkig van iets simpels als een maaltijd! Geweldig om te zien! Er waren 240 kinderen, we hadden op 350 gerekend, maar die negentig burgers extra gingen zo op. Er was niets over. Daar doen we het allemaal voor. En dan moet je zo’n probleempje met de FIFA maar snel vergeten, toch?’

De eerdere edities van het reisverslag:

Nieuwsberichten over Culibus:

Reageer op dit artikel