artikel

Het verhaal van de jarige Caesar Salad

Restaurant

Op 4 juli vierde de beroemde Caesar Salad, een van de populairste salades ter wereld, zijn verjaardag. De Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag was de dag dat restauranthouder Caesar Cardini deze salade bij toeval uitvond.

Het verhaal van de jarige Caesar Salad

De Caesar Salad vindt zijn oorsprong op 4 juli 1924, middenin de drooglegging, de periode dat in Amerika geen druppel alcohol legaal te verkrijgen was. Op Onafhankelijkheidsdag, de nationale feestdag, togen daarom veel mensen in de grensstreek van Californië naar het net in Mexico gelegen Tijuana. Hier kreeg restauranthouder Caesar Cardini in één keer zoveel gasten, dat hij snel door zijn voorraad heen raakte. Met de laatste ingrediënten die hij in huis had improviseerde hij een salade bij elkaar. Toen in de periode erna zijn gasten elke keer vroegen om ‘die salade die hij ook op 4 juli had gemaakt’, wist Caesar dat hij per toeval een wereldvondst had gedaan.

Cardini serveerde zijn gasten overigens niet alleen een maaltijd, maar ook een spectaculaire voorstelling: middenin de eetzaal bereidde hij zijn salade, met veel flair en gevoel voor show. Van heinde en verre kwamen de mensen kijken naar Cardini en zijn salade. Vanaf dat moment sprak men in heel Amerika over de Caesar Salad.

De start van een business

In 1938 verliet Caesar Cardini Tijuana en opende hij een kleine delicatessenwinkel in Los Angeles. De dressing van Cardini viel zo in de smaak bij de Amerikanen, dat zij regelmatig langskwamen met een lege pot of wijnfles, die Cardini vulde met zijn beroemde dressing. In 1948 besloot Cardini de dressing professioneel op de markt te brengen, en hij stichtte zijn eigen label ‘Caesar Cardini Foods’. Vandaag de dag zijn deze dressings te koop in de Verenigde Staten, Canada, Engeland, Ierland, Scandinavië en ook Nederland.

Ingrediënten

Over de ingrediënten van de salade is in de loop der jaren nogal wat discussie ontstaan. De dochter van de uitvinder, Rosa Cardini, vertelde in de jaren ‘70 aan de beroemde kookboekenschrijfster Julia Child, wat zij van haar vader geleerd had (zie recept hieronder). Caroline de Bruycker, productmanager voor Cardini’s Benelux: Hoogstwaarschijnlijk is dit de manier waarop Cardini de salade op die 4e juli heeft gemaakt. Er wordt vaak gezegd dat er ansjovis in thuishoort, maar dit is dus een misvatting: het originele recept bevatte worcestershiresauce, wat qua smaak erg op ansjovis lijkt. De dressing die wij vandaag de dag verkopen bevat ook exact deze ingrediënten.’

Recept:

 • 2 kroppen bindsla (ook bekend als Romeinse sla)

 • 8-10 druppels Worcestershire sauce

 • sap van 2 verse middelgrote citroenen

 • 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper

 • 1/2 theelepel zout

 • 2 zachtgekookte eieren

 • 6-8 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas

 • 120 ml olijfolie met knoflookaroma

 • 165 gram croutons
 • Bereidingswijze:

  Breek de bladeren van de krop. Houd ze heel. Giet de olie over de sla. Strooi peper en zout over de sla. Schud de salade voorzichtig door elkaar. Breek de thee eieren over de sla, voet de Worcestershire sauce en het citroensap toe en schud het geheel weer voorzichtig door elkaar.

  Strooi de Parmezaanse kaas over de salade. Voeg de croutons toe, schud het geheel nogmaals en serveer het op een gekoeld bord. De salade wordt met de hand gegeten, één blaadje per keer.

  * Zachtgekookte eieren: breng een kleine pan met water aan de kook. Haal de pan van het vuur en leg twee eieren in het water. Haal ze na 1 minuut weer uit de pan.

  ** Olijfolie met knoflookaroma: marineer 4-5 grote knoflooktenen in 250-375 milliliter extra vergine olijfolie. Dek het af en laat het geheel 4-5 dagen staan. Verwijder de knoflooktenen.

  *** Croutons: Neem twee oude witte broden, verwijder de korst en snijd iedere snee in blokjes. Doe de blokjes in een grote ovenschaal, bedruipt het met zo’n 200 milliliter knoflookolie. Draai de blokjes om zodat de olie aan alle zijden is. Doe de schaal 30 minuten in de oven (250 graden). Draai de croutons regelmatig om (iedere 4-5 minuten) om aanbraden te voorkomen.

  Reageer op dit artikel