artikel

Kanshebber: Martin Kruithof van De Lindenhof

Restaurant

Martin Kruithof van De Lindenhof in Giethoorn weet wat het is om de derde ster te krijgen. Hij maakte het mee bij restaurant Im Schiffchen in Duitsland. Hij was er destijds in loondienst, maar toch. De euforie en de vreugde kan hij zich nog goed herinneren. ‘Ik gun het al mijn twaalf tweesterrencollega’s.

Kanshebber: Martin Kruithof van De Lindenhof

Is de culinaire top van Nederland goed genoeg voor meer driesterrenrestaurants?

‘Wie ben ik om daarover te oordelen? Dat laat ik aan Michelin. Helaas heb ik niet bij alle twaalf collega’s gegeten en kan ik dus de fijnheid van hun keukens niet goed beoordelen.’

Hoeveel nieuwe driesterrenrestaurants krijgt Nederland erbij?

‘Geen idee. Zoals gezegd, ik sta niet in de schoenen van Michelin. En ik wil niet afgaan op de dingen die anderen zeggen in de media. Ik gun al mijn collega’s een derde ster.’

Waarom komt jouw restaurant in aanmerking voor een derde ster?

‘Nou… dat durf ik niet te zeggen. Ik zorg dat ik zo lekker mogelijk kook. Ik luister goed naar mijn gasten en ben niet vies van zelfkritiek. Maar iedereen maakt kans. Voor drie sterren is echter alleen superlekker koken niet genoeg. Je moet exceptioneel zijn. Vernieuwend, spannend. Alles moet kloppen. Je mag nooit een steekje laten vallen.’

Hoe belangrijk voor jou is een derde Michelinster?

‘Ik heb drie sterren gekookt in Düsseldorf, Duitsland, bij restaurant Im Schiffchen. Ik was er als chef-kok in loondienst toen daar in 1988 de derde ster viel. Het gevoel van absolute euforie…. Fantastisch. Dat gun ik echt iedereen.’

Als het niet jouw restaurant is, wie dan wel?

‘Je kent de namen die altijd genoemd worden… Ik doe niet mee aan die speculaties. Dat is zo makkelijk om te zeggen, maar ik kan het gewoon niet inhoudelijk beoordelen. Iedereen oordeelt maar over ons als chefs, vaak zonder dat ze ooit iets bij ons gegeten hebben.’

Ben je bang om een ster te verliezen?

‘Nee. Maar als het gebeurt, zou het niet zo leuk zijn. We doen gewoon ons best. Houden onze ogen en oren goed open en luisteren naar onze gasten.’

Reageer op dit artikel