artikel

Mijn 2011: Jacob Jan Boerma

Restaurant

Bedrijf: De Leest in Vaassen

Functie: patron

Mijn 2011: Jacob Jan Boerma

Wat is het persoonlijke hoogtepunt van het afgelopen jaar?

Dat we niet meer boven de zaak wonen, maar lekker vrij, zodat we ons ook geestelijk kunnen legen op onze vrije dagen. Dan kom je er achter dat privacy soms heel fijn is.

Wat is het zakelijke hoogtepunt van het afgelopen jaar?

2011 moeilijk! Maar wel meerder dingen die vooral interessant zijn voor de toekomst heb ik dit jaar kunnen uitwerken. Ondanks dat 2012 nog een heel moeilijk jaar voor de gastronomie wordt, zie ik toch een klein lichtpuntje.

Welk rapportcijfer geef je 2011?

Een 7. Met hangen en wurgen halen we toch een goed resultaat, mede door lezingen en andere commerciële activiteiten buitenshuis doen we het nog steeds goed. Maar is het niet meer vanzelfsprekend.

Welke internationale trends uit de horecabranche doen in 2012 Nederland aan?

Trends: witte borden (serviesgoed) gaan iets verdwijnen voor natuurlijke aardse kleuren, meer organische stijlen zullen ontstaan. En komen uit Scandinavië overwaaien. Ook zal er steeds meer op tafel komen, zoals bereidingen in Alinea (Chicago) met desserts presenteert. Noma zijn levende garnalen, maar zo ook de el Bulli Foundation die zorgen voor nieuwe stromen en technieken uit Azië, waarnaar hij nu op zoek is en waarvan wij nog heel veel niet weten in Europa.

Welke drie zakelijke doelen heb je je voor 2012 gesteld?

Het bedrijf meer internationale bekendheid geven, door veel met buitenlandse collega’s dingen te organiseren. Één van die punten is bijvoorbeeld koken in Salzburg bij Hangar 7, wat ik zie als een enorme uitdaging en netwerkverbreding.

Een ander doel is om mijn zaak van een nieuwe look te voorzien, waarna ik tijdens mijn vakantie op zoek ga! Hoe en wat, weet ik nog niet maar we willen verder en met de tijd mee.

Ook wordt 2012 een jaar dat ik nog meer ga werken aan de naam ‘de Leest’ zodat allicht een merknaam kan ontstaan. Hierover zijn vele ideeën, maar of ze werkelijkheid kunnen worden hangt af van gezond verstand en een beetje geluk. En ja, dat is er!

Reageer op dit artikel