artikel

Oosterschelde-kreeften gaan weer lopen

Restaurant

Het mag dan veel te koud zijn om de Oosterscheldekreeft aan land te halen, toch is donderdag 27 maart in Zierikzee het seizoen voor deze zilte Zeeuwse heerlijkheid officieel geopend. Dat deed landbouwminister Gerda Verburg door een kreeft vanuit de Oosterschelde in ontvangst te nemen van de Zeeuwse commissaris van de Koningin Carla Peijs.

Oosterschelde-kreeften gaan weer lopen

De opening van het seizoen was voor de Zeeuwse mosselkwekers aanleiding te demonstreren tegen de overheersing van de natuurorganisaties op de Waddenzee. Die hebben er voor gezorgd dat mosselkwekers geen mosselzaad meer van de bodem mogen halen. Verburg zei in Zierikzee er alles aan te willen doen het werk van de mosselkwekers in stand te houden.

Ondanks het protest van ongeveer 45 mosselkotters die een haag vormden naar de plek waar het stukje Zeeuws goud boven water moest worden gehaald, smaakten de Oosterscheldekreeften er niet minder om. Chefkok en mede-eigenaar Ernesto Besling van brasserie Maritiem in Zierikzee zegt dat er niet zo veel verschillen zijn met andere kreeften.

‘De echte kenner vindt de schaaldier uit de Oosterschelde wat zilter, maar verder blijft het vooral een smaakvol gerecht, of die nu uit Zuid-Afrika of Canada komt’, aldus Besling.

Het seizoen van de kreeft duurt van 1 april tot 15 juli. Hoeveel kreeften er in die periode vanuit de Oosterschelde aan land worden gebracht is volgens Maurice de Coninck van restaurant de Gouden Leeuw in Scherpenisse moeilijk te zeggen.

Als lid van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft maakt hij zich meer zorgen over het aan land komen van de kreeft: ‘Het is eigenlijk veel te koud voor die beestjes. Ze lopen dan niet de netten in. Het is daarom nog maar de vraag of we 1 april wel kreeft hebben of in elk geval voldoende om aan de vraag te voldoen.’

Reageer op dit artikel