artikel

Duurzaam ondernemen in de horeca: tips van ondernemers

Restaurant

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in de horeca. Zes simpele tips van
ondernemers om (nog) groener te worden.

Duurzaam ondernemen in de horeca: tips van ondernemers
Marco lemmers van Conscious Hotels: 'van duurzaamheid moet je geen geitenwollensokkending maken'. Foto: Ton Kastermans

Conscious Hotels

Van duurzaamheid moet je geen geitenwollensokkending maken, stellen ze bij Conscious Hotels in Amsterdam. ‘Dan haken een heleboel mensen af’, zegt Marco Lemmers. De truc is volgens hem om duurzaamheid en design bij elkaar te brengen. Conscious Hotels heeft bijvoorbeeld handwerkjes van oma’s opgekocht op Marktplaats. Met deze kruissteekwerkjes uit grootmoederstijd zijn de kussens op de banken in de algemene ruimte van het hotel aan de Overtoom bekleed.

Instock

Restaurant Instock in Amsterdam zet voedselverspilling op de kaart. Freke van Nimwegen, een van de initiatiefnemers van Instock: ‘In de horeca wordt niet het meeste voedsel verspild, maar chef-koks hebben wel een belangrijke voorbeeldfunctie. Door hun creativiteit met producten kunnen ze de consument inspireren.’ Als voorbeeld noemt ze dat je het groen van wortels kunt frituren en als garnituur kunt gebruiken. Radijsloof kan in salades worden verwerkt en van broodkorstjes maak je croutons.

Green House Kitchen

Green House Kitchen in Amsterdam legt de focus vooral op gezond eten. Eigenaar Celester Roskam wil dit introduceren en haar gasten ermee bekend maken. ‘Maar ze moeten ook kunnen kiezen tussen wat in mijn ogen ongezond is en kunnen genieten van wat ze gewend zijn.’

Ecomama

Hotel Ecomama in Amsterdam werkt samen met leveranciers uit de omgeving of met familiebedrijven. Op deze manier stimuleert eigenaar Anika Jacobs kleine ondernemers. Daarnaast werkt het hotel volgens het principe cradle-to-cradle (van wieg tot wieg). Dit betekent dat alle meubels tweedehands zijn, verzameld bij kringloopwinkels, familie of buurtbewoners.

Court Garden Hotel

In Court Garden Hotel in Den Haag krijgen nieuwe werknemers een duurzaamheids-
training. Ze worden onder meer gewezen op het scheiden van afval, het voeren van digitale administratie (probeer zo weinig mogelijk te printen en als je print doe het dan op een A5’je) en het gebruik van schoonmaakmiddelen. ‘Gebruik hier zo weinig mogelijk van. Een microvezeldoekje en wat water kunnen wonderen verrichten’, aldus general manager Karel Vandenberghe.

Juice & Salad

Bij restaurant Juice & Salad in Amsterdam vinden ze het zonde dat groenten rechtstreeks van het land in de afvalbak belanden omdat ze te dik, te lang, of juist te dun zijn. Boer en horecaondernemer Michiel Vos redt wekelijks gehandicapte groenten van de composthoop bij zijn familiebedrijf. ‘Die kun je nog prima verwerken in salades.’ Ook is hij samen met mede-eigenaar Nick Pals groot voorstander van de doggybag. ‘Die moet je als ondernemer aanbieden, want vragen om een doggybag zit nog niet in onze cultuur.’

Reageer op dit artikel