artikel

‘Opvolging binnen familiebedrijf emotioneel mijnenveld’

Restaurant

In de horeca zijn er veel familiebedrijven. Er wordt met hart en ziel gewerkt en de loyaliteit is er groot. Dat laatste kan ook een nadeel zijn. ‘Opvolging binnen een familiebedrijf kan een emotioneel mijnenveld zijn’, aldus de zussen Carola en Liane de Ruijter, die twee jaar geleden het bedrijf Succesvolle Opvolging startten.

‘Opvolging binnen familiebedrijf emotioneel mijnenveld’

Als samenwerkende zussen in hun bedrijf Succesvolle Opvolging weten Carola en Liane ook als geen ander met welke dillema’s je te maken kan krijgen in een familiebedrijf. ‘Je wilt naast het succesvol continueren ook de familieband goed houden.’

Liane noemt familiebedrijven de meest geweldige bedrijven die er zijn. ‘Maar er zijn ook valkuilen.’ Die proberen de twee zussen te dichten. Daar wordt ook de vertrekkende generatie bij betrokken. ‘Omdat die vaak over de schouder blijft meekijken en moeite hebben met veranderingen.’

Succesvolle Opvolging werkt stapsgewijs. ‘We beginnen met kijken wie je bent als individu en ontdekken waar jouw kracht ligt qua leiderschap’, aldus de ondernemers die als missie hebben: ‘een rendabel familiebedrijf, zonder strijd’. Doel is de opvolger sterker maken en anderen meekrijgen in de plannen. ‘Wanneer wordt samengewerkt met familieleden, streven we ernaar dat ze uiteindelijk gebruik maken van elkaars talenten en ze elkaar versterken. ‘

De eerste stap die volgens de zussen moet worden genomen als er sprake is van onvrede binnen een bedrijf, is communiceren zonder in een conflictsituatie te belanden. ‘Geef aan wat je wilt.

Als het gaat om medewerkers? Durf ze ergens op aan te spreken. Als je dat doet op je eigen authentieke manier, dan komt er een kentering. Als je niet durft, zal je het respect niet krijgen, je moet het uitstralen.’ Als er sprake is van een moeizame relatie met een ouder binnen een familiebedrijf, moet je volgens Succesvolle Opvolging weten waarvoor je staat. ‘Voldoende overtuiging hebben.’

‘Het is niet onze intentie om tussen familievetes te zitten, maar we kijken naar hoe iets optimaal kan verlopen. We hebben niet alle wijsheden in pacht, maar bieden wel inzichten en een frisse blik op de situatie.’

Meer hierover in het magazine van Misset Horeca dat vrijdag verschijnt.

Reageer op dit artikel