artikel

39 x meer eten in het donker

Restaurant 861

Uit een onderzoek van de  Cornell Universityblijkt dat gasten meer bestellen in restaurants waar het donker is.  In het onderzoek werden 150 diners in restaurants bestudeerd, en wat bleek? Het licht in een restaurant maakt veel verschil voor het consumptiegedrag van gasten.

39 x meer eten in het donker

Wanneer gasten in een donker restaurant zitten, eten ze bijna 39 procent meer, dan wanneer ze in een goed verlicht restaurant eten. En dat is niet alles: in een goed verlicht restaurant ben je eerder geneigd om gezonde dingen, zoals vis en groenten, te bestellen, terwijl je in een donkerder restaurant eerder gefrituurd eten en toetjes bestelt.

Alerter als je in het licht eet

Toeval? Niet echt. De onderzoekers testten hun onderzoek nog eens in vier studies, waaraan in totaal 700 mensen deelnamen. Weer waren alle diners in het licht gezonder dan de diners in het donker. De onderzoekers schrijven het toe aan het feit dat je alerter bent wanneer je in het licht eet. Je bent je bewuster van jezelf en wat je eet, waardoor je ook je dinerkeuze belangrijker gaat vinden.

Donker: langzamer eten, meer genieten

In het donker eten is ondertussen ook weer niet alleen maar slecht. Onderzoeker Brian Wansink: ‘In het donker eten is niet alleen maar slecht. Hoewel je minder gezond eten bestelt, ga je van een donkere omgeving wel langzamer en minder eten, en geniet je meer van je eten.’

Lees hier wat kleur kan doen in restaurants. 

Reageer op dit artikel