artikel

Vaatwassers in de horeca: 5 tips bij aanschaf

Restaurant 1909

Vaatwassen binnen de horeca wordt vaak gezien als een sluitpost de bij inrichting van de keuken. Geheel ten onrechte, met het juist invullen van de vaatwasfunctie kan geld verdiend worden. Paul van der Top, directeur van Rhima geeft 5 tips bij de aanschaf van vaatwasmachines.

Vaatwassers in de horeca: 5 tips bij aanschaf
Kleine keueknopstelling met WD-7 doorschuifmachine, PRM voorwasmachine en WD-4 glazenspoelmachine.

Vaatwassen is een erg arbeidsintensief proces bij veel restaurants. ‘En kost dus veel mankracht’, zegt Paul van der Top, directeur en eigenaar van Rhima. Vaak wordt er alleen gekeken naar de aanschaf van een installatie en schrikt de investering af. Terwijl de opbrengsten in termen van besparing op personeelskosten en op energie en water worden vergeten, daar kan geld bespaard worden. Dan laat ik aspecten als verhogen van de veiligheid en verbeteren van de ergonomie binnen het bedrijf nog even buiten beschouwing.’ Waar moet je dan als ondernemer op letten als je besluit om een nieuwe vaatwasinstallatie aan te schaffen? Van der Top vertelt over de belangrijkste aspecten om tot de schone kunst van vaatwassen te komen.

1 Breng het hele proces in kaart

Bij Rhima, sinds jaar en dag de innovator op het gebied van vaatwassen, onderkennen ze een aantal fasen in het proces, van het dekken van de tafels tot afvoeren, sorteren, spoelen, wassen en drogen tot opslaan of weer aanvoeren. ‘Voordat we een klant een advies geven, laten we vaak een van onze
adviseurs een paar avonden meedraaien. Zo zien we de behoeften en de knelpunten. Pas dan kunnen we met een goede maatwerkoplossing komen.’

2 Welke behoeften zijn er binnen het bedrijf

Paul van der Top

Anders dan bijvoorbeeld investeren in een nieuwe oven, waar je direct het resultaat op het bord ziet, is een investering in een nieuwe afwasstraat een relatief onzichtbare innovatie voor de gast. ‘Maar vergis je niet, vertelt Van der Top, ‘met een juiste oplossing voor de vaat is veel geld te verdienen.’
Hij refereert aan een project dat door Rhima is uitgevoerd bij Het Paleis in Schiedam, een eventlocatie waar op elk event zo’n 400 tot 600 gasten aanwezig zijn. ‘Als je kijkt wat daar de besparing is geworden, is dat enorm. Het oude proces startte om 20.00 uur met drie afwassers, tegen 23.00 uur kwamen er twee extra medewerkers bij en pas tegen 6.00 uur de volgende ochtend waren ze klaar met poleren.’ De adviseur van Rhima heeft een gedegen analyse van de situatie gemaakt en een hypermoderne vaatwasstraat voorgesteld, inclusief een osmoseapparaat, waardoor poleren van het glaswerk achterwege kan blijven. ‘In de oude situatie waren de personeelskosten ruim €750 per avond en in de nieuwe situatie slechts €180 per avond. Dat is op maandbasis ruim €7000 winst en op jaarbasis meer dan €80.000.’

Leestip: 10 aandachtspunten bij de aanschaf van een glazenspoelmachine

Bij een ander project, restaurant Ayla in Rotterdam, was de briefing dat alle gerechten binnen 7 minuten op tafel moeten staan. ‘Dat stelde ook hoge eisen aan de logistiek, naast de afwasfaciliteiten’, zegt Mark Roem die binnen Rhima verantwoordelijk is voor Ayla. ‘Daar hebben we de meeste winst behaald met een buffersysteem en debrasseertafel. Zo kunnen geen 20 korven per uur worden
gedaan maar 45 en scheelde onze oplossing 2 uur arbeid per dag. Hiermee heeft Ayla de doelstellingen bereikt en kosten verlaagd.’

3 Kijk naar veiligheid en duurzaamheid

Rhima ontwikkelt niet alleen eigen apparatuur. Als enig bedrijf voor de professionele keuken hebben ze ook een chemicus in dienst voor het ontwikkelen van een eigen lijn afwas- en spoelmiddelen. ‘Met ingang van juni stoppen we definitief met de middelen in jerrycans, vertelt Van der Top. ‘Voor de veiligheid en ergonomie – de jerrycans wegen al snel 25 kilo – gaan we alleen nog maar werken met lichtere, gesloten systeem- oplossingen of ons solid product.’ Dat laatste is los van het lagere gewicht ook veel langer te bewaren.

Foto Roel Dijkstra / Joep van der Pal
Rotterdam – nieuwe keuken en spoelkeuken Ayla

Het is raadzaam om ook bij de vaatwasoplossing te kijken naar de milieuaspecten’, zegt Van der Top. ‘Kies een oplossing die water en energie bespaart en gebruik middelen die naast goed schoonmaken ook geen milieuschadelijke stoffen als chloor bevatten. De middelen van Rhima hebben vrijwel allemaal het Nordic Swan-
milieukeurmerk.’

4 Regel het onderhoud

‘Maak van onderhoud geen sluitpost’, zegt Van der Top. ‘Dat is van cruciaal belang. Kijk niet alleen naar het contract maar ook waar en wat je afsluit. Niets is vervelender dan dat je een storing op vrijdagavond krijgt en het onderdeel dat nodig is voor de reparatie pas na weekend beschikbaar is. Dat levert een flinke kostenpost op. Dus kies een partner die voorraad heeft en korte responstijden. Wij hebben alles op voorraad en altijd een servicepunt of monteur in de buurt.’

5 Kijk wat handig is, zelf investeren of een maandelijkse regeling

Geld is natuurlijk vaak een issue bij horecabedrijven. Veel ondernemers vinden het lastig om financieel te plannen en komen pas in actie als het echt nodig is. ‘Bij vaatwasoplossingen gaat het toch over veel geld. Met name de besparingen op personeelskosten zorgen voor een snelle terugverdientijd’, stelt Van der Top. ‘Wij financieren eventueel veel van die oplossingen vanuit onze eigen middelen, zodat de ondernemer te maken heeft met een laag maandelijkse bedrag, terwijl hij wel gelijk de vruchten plukt van de innovaties.’ 

 

Reageer op dit artikel